68

„Там където са построени нови пътища или са ремонтирани през последните години, проблеми с дупките няма или са инцидентни случаи”, коментира пред NOVA инж. Светослав Голосов от Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

АМ "Тракия" пука гуми, АПИ обвинява времето и трафика

След счупена джанта, мъж купи винетка с жълти стотинки

Борисов за дупките: От -15 на 20 градуса и пломба на зъб пада

По думите му проблемите при новите пътища понякога се дължат на терена или „недоглеждане по време на изпълнението”.

От миналата година е започната рехабилитацията на 570 км от републиканската пътна мрежа, посочи инж. Голосов, но добави, че общата дължина републиканските пътища е около 20 хил. км, а на общинската, включително улиците в населението места – близо 40 хил. км.

„Все пак се съобразяваме с финансовата рамка, която АПИ и държавата имат на този етап”, подчерта инж. Голосов. „Акцентира се на по-натоварените участъци, на магистрали, първи и втори клас пътища”.

Инж. Голосов посочи, че с въвеждането на тол-система в България финансовите възможности за рехабилитация на пътната мрежа ще нараснат вероятно 3 до 4 пъти.

„И в рамките на 10 години да бъдат ремонтирани всички. Това е един нормален срок. Нов път, който сега е построен, в зависимост от неговата натовареност, между 6 и 8 години е животът му”, поясни инж. Голосов.

Той посочи, че например за зимно поддържане на пътната мрежа в Германия се дават около 3 300 евро на километър, а в България около 300. „И въпреки това нашите пътища се поддържат не по-зле”.

„Когато тази година имаха проблеми със снега, германците и австрийците затвориха пътища, докато те не бъдат почистени. А ние почти нямаме случаи, в които даден път да бъде непроходим”, заяви инж. Голосов.

„Целта на пътната агенция е до началото на туристическия сезон пътищата да бъдат приведени във вид, при който хората могат да пътуват спокойно, безпрепятствено и безаварийно”, каза инж. Голосов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@