4

Т уроператорите ще излязат на митинг, а не на протест пред Народното събрание. Това обяви Емил Абазов, един от лидерите на Обединение "Бъдеще за туризма". Митингът ще е във вторник от 11:00 часа. 

По-рано през деня стана ясно, че туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати от държавата с 10 милиона лева. За това са се разбрали представители на Обединението "Бъдеще за туризма" с премиера Борисов, министъра на туризма Марияна Николова и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

"Днес беше направена първата крачка и изпълнено едно от нашите искания за среща с премиера Бойко Борисов. Но утре ще се съберем пред Народното събрание да напомним за себе си и да отстояваме нашата позиция", каза Абазов. По думите му няма да бъде протест, защото исканията им не са политически. Просто бизнесът настоява за помощ. В последните дни се работи в посока за осигуряване на подкрепа, но са нужни още усилия, допълни той.

"Обединението иска спешно да бъде премахната карантината за Турция, т.е. български туристи да могат да ходят в съседната страна на почивка и да се връщат без стоят в 14-дневна изолация. „Имаме много клиенти, които искат да ходят в Турция, но правят откази", обясни Емил Абазов.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) нямат решение за подкрепа на митинга утре.

По-рано днес 

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 милиона лева. Те ще бъдат пренасочени от програмата "Иновации и конкурентоспособност".

За това се разбрали на среща премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

"10 милиона лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Павлина Филипова и Емил Абазов, представители на обединение "Бъдеще за туризма", съобщиха от правителствената пресслужба.

"Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има заложени пари, които да договорите с министъра на икономиката“, поясни премиерът Борисов пред представителите от туристическото обединение. Министър-председателят отбеляза още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора.

"Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма". Както знаете преди седмица обединението поиска среща с премиера Борисов за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на масови фалити на туроператорите", каза министърът на туризма Марияна Николова.

Тя припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план за подпомагането на регистрираните туристически оператори и агенти.

Марияна Николова поясни, че днес премиерът се е срещнал лично с представителите на обединението. Тя обяви какво споразумение е било постигнато с Обединението.

"Обединението настояваше за откриването на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране на заетостта в сектора. С министъра на икономиката Лъчезар Борисов проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв. и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение. Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и агенти. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс", обяви Марияна Николова.

Тя добави, че във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления в Министерството на туризма за директно финансиране, като обемът на тези средства не може да надвишават 10% от оборота от предходната 2019 година.

Николова поясни, че процедурата за кандидатстване ще е опростена.

"Очакваме схемата да заработи още през месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите", поясни министърът на туризма.

По думите й този ресурс не е достатъчен за нуждите на сектора, който е изчислен на около 155 млн. лв., но се търсят решения и механизми да бъде подпомогнат най-пострадалият сектор в икономиката ни.

"Продължаваме да търсим възможности за отпускане на европейско финансиране от предвидените и договорени 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка", каза Николова.

От думите й стана ясно още, че схемата 60/40, която за туризма е 80/20, ще продължи да действа до края на годината и ще се види дали няма възможност да продължи да действа до 1 май 2021.

Николова уточни още, че от държавната помощ ще могат да се възползват и такива, които вече са получили подпомагане по схемата 60/40, която в сектор туризъм е 80/20 заради допълнителните 290 лв., които се дават.

Тя подчерта, че в тази антикризисна мярка не са включени екскурзоводите, но те ще бъдат подкрепени със социални мерки, които допълнително ще бъдат обявени.

Министърът на туризма припомни, че е имало промяна и в законодателството.

"Удължихме сроковете, в които може те да отсрочат своите задължения към своите клиенти. Това ще бъде до края на годината, тъй като това е много значимо като бранш да не фалират", каза министър Николова и уточни, че визира промените в Закона за местните данъци и такси, с които депутатите измениха Закона за мерките и действията за извънредното положение. Те предвиждат туроператорите, които са взели аванси от своите клиенти, да могат да ги възстановят до края на годината.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че ще държат бързо да бъдат усвоени средствата и да има ясни и точни критерии, за да не се допуска субективност при избора кой да бъде подкрепен. Борисов каза, че вече работи и горещата линия и ел. поща, на които хората могат да изпращат сигнали за корупция и нередности във ведомството.

От Обединението благодариха за срещата и за това, че министър Николова чува проблемите на сектора.

"Успяхме да постигнем резултати с чл. 25 и с искането ни за подпомагане на бранша. Ние наистина сме останали в ситуация, в която сме без ликвидност. Тази крачка е много минимална, но е крачка занапред и всички тези средства ще се налеят в българската икономика", коментира Павлина Илиева от Обединението.

Колегата й Емил Абазов каза, че очакванията за късен летен сезон било то на 50 или 30%, въобще го няма.

"Хората от културата получиха по 3 минимални заплати много отдавна. Докато за нашия бранш единствената мярка е 60/40, която помага, но донякъде. Ние ще сме бизнес, който може би една година няма да има работа. И тези 40% разхвърляни в рамката на 1 година са прекалено много", добави още той.

На въпрос дали в този случай насроченият за утре протест ще се отложи, Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма" каза, че не могат да вземат такова решение.

"Повечето то нас е за воденето на диалог и винаги сме били разграничени от политическите протести, които текат, извън нашите събития. Надяваме се на един бъдещ диалог и на бъдеща работа, защото това, което получаваме не е това, което искаме и се надяваме. От 150 млн., получавайки 10 млн., това са около 6-7% от сумата, която ние желаем. Разпределена между 3000 оператора, няма да бъде спасителния план, но това е една капка, която ще даде възможност да няма тези фалити, които се очакват от месец септември нататък", каза тя.

Илиева добави, че тези 10 млн. лв. са инвестиция в българската икономика, тъй като 60-70% от туристическия продукт остава у нас и в българската икономика.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 8 минути

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 21 минути

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 1 час

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 7 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 9 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 12 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 13 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 13 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 14 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 14 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 14 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 15 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 15 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 15 часа

Габриела Пеева остава в ареста