44

С едем от парижките атентатори загинаха при терористичните атаки в петък вечерта. До момента френската полиция е идентифицирала петима от тях чрез пръстови отпечатъци. Световните агенции обобщават какво е известно за тях.

Омар Исмаил Мостефаи

29-годишният французин, роден в парижкото предградие Куркурон, е един от нападателите срещу концертната зала „Батаклан”. Той е бил известен на полицията като дребен престъпник с осем присъди между 2004 и 2010 г., но никога не е попадал в затвора. От 2010 г. е в полезрението на полицията като радикализиращ се, но никога не се е оказвал замесен в терористични мрежи. Според френския информационен канал „Франс енфо” той е бил в Сирия в края на 2013 г.

Турция е подавала сигнал на два пъти до Франция през последната година за Омар Мостефаи, но не е получила отговор, заяви турски правителствен източник, цитиран от ДПА. Той е влязъл в Турция през 2013 г., но не е бил регистриран при напускане на страната, посочи представителят.

Името му за първи път се е появило през декември 2014 г. в рамките на разследване на Турция по искане на Франция спрямо четирима други заподозрени за тероризъм, за което Анкара своевременно е информирала Париж. Мостефаи е бил дете в семейство с шест деца, имал малка дъщеря, но не поддържал от известно време никакви отношения с роднините си.

Ибрахим (или Брахим) Абдесалам

Французин на 31 години, живял в брюкселското предградие Моленбек. Той се самовзриви пред бар на булевард „Волтер” и рани един човек сериозно. За него се твърди, че е приятел на Абделхамид Абауд, заподозрян като организатор на провален заговор за убийство на полицейски офицери в Белгия през януари. Смята се, че Брахим е бил част от екипа убийци, които са стреляли по хората, в атакуваните ресторанти във френската столица, посочва Франс прес.

Брахим е наел черен автомобил Сеат с белгийски регистрационен номер, който беше намерен в Монтрьой, близо до Париж в деня след атаките. В колата имаше три автомата Калашников, 11 празни и 5 пълни пълнителя, посочва Франс прес.

Брахим и негови двама братя са в обекта на полезрението на разследващите нападенията от 13 ноември. Един от тези трима братя Мохамед Абдесалам беше задържан за известно време от белгийската полиция заради атаките, но днес беше освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

Мохамед Абдесалам
Мохамед Абдесалам Източник: ЕПА/БГНЕС

Вчера Брюксел издаде международна заповед за арест на третия брат Абдесалам – 26-годишният Салех Абдесалам. Париж пък издаде предупреждение, че той е опасен и призова всеки, който има информация за него, да се свърже с властите.

Именно той е наел черен автомобил Поло с белгийски регистрационен номер, който беше намерен паркиран пред концертната зала „Батаклан”. Според някои медийни съобщения вероятно е и един от нападателите. Салех е бил проверен на белгийско-френската граница, но е бил пропуснат, тъй като към момента още не е бил обявен за издирване.

Салех и Мохамед са работили като общински служители в Брюксел. Те живеели точно срещу сградата на общината в квартал Моленбек. Тримата братя, родени и израснали в Моленбек, са имали присъди за търговия с наркотици и други дребни престъпления.

Билал Хадфи

20-годишният французин, живял в Белгия, се самовзриви край стадион „Стад дьо Франс”. Според някои медийни съобщения той също е прекарал известно време в Сирия, където се присъединил съм ИД.

Сами Амимур

На 28 години, роден в Париж, той беше сред нападателите в концертната зала „Батаклан”. Той е известен на правоохранителните органи заради връзките си с терористи и е правил опит да отиде в Йемен. Срещу него през 2013 г. е издадена международна заповед за арест.

Преди няколко дни семейството му каза пред агенция Франс прес, че е заминал за Сирия, след като се е радикализирал във Франция. Той все още е бил в Сирия през лятото на 2014 г., където се е оженил, твърди семейството.

Ахмад ал Мохамад

25-годишен сирийски гражданин, чийто паспорт беше открит край тялото на един от нападателите срещу концертната зала „Батаклан”. Отпечатъкът от пръста му съответства на този, взет в Гърция през октомври т.г. от мъж, използвал паспорт на същото име и влязъл в страната като бежанец. Автентичността на паспорта все още подлежи на удостоверяване.

Агенция Асошиейтед прес пък дава повече подробности за споменатия по-горе Абделхамид Абауд , който е бил студент в един от най-престижните брюкселски колежи – „Сен Пиер от Юкел”, преди да се превърне в най-известния белгийски джихадист – толкова предан на каузата на „свещената война”, че убедил и 13-годишния си брат да го последва в Сирия.

Той е дете на марокански имигранти и е израснал в неугледното и мултиетническо брюкселско предградие Моленбек-Сен Жан. Смята се, че наближава 30-те години и е в неизвестност. Френските власти съобщиха днес, че той е „мозъкът” зад петъчните атентати в Париж, при които загинаха над 130 души, а стотици други са ранени.

Неназован френски служител дори съобщи за АП, че Абауд може би е свързан и с предотвратени предишни терористични атаки: едната в скоростния влак Амстердам, която бе осуетена от трима млади американци през август, а другата – срещу църква в предградие на Париж.

Франция Париж атентат
Франция Париж атентат Източник: Getty Images/Guliver

Белгийските власти подозират, че той е организатор и спонсор на терористична клетка в източния град Вервие, разбита при полицейска хайка на 15 януари, при която бяха убити двама негови предполагаеми съучастници.

През февруари англоезичното списание „Дабик”, издавано от ИД, потвърди, че Абауд тайно се е върнал в Белгия да организира терористична клетка, но заради полицейската хайка е избягал в Сирия, след като снимката му бе разпространена от новинарските канали. Самият Абауд даже се похвали, че е бил спрян за полицейска проверка и офицерът дори сравнил лицето му със снимката, но не намерил прилика и го пуснал.

По-рано днес БТА съобщи, че Абауд е бил засечен в Гърция през януари, но успял да се изплъзне на гръцките власти и се предполага, че е в Сирия. Абауд, както и братята Абдесалам, са жители на предградието Моленбек в Брюксел.

Медиите припомнят, че от този квартал – Моленбек, бяха подготвени атентатите срещу Ахмед Шах Масуд в Афганистан (2001), ударите в Мадрид (2004), срещу Еврейския музей в Брюксел (2014), както и предотвратения атентат в скоростния влак Амстердам-Париж през август тази година.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон идва на посещение в България

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон идва на посещение в България

България Преди 1 минута

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 13 минути

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 10 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 12 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 12 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 13 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 13 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 13 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 13 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове