27

Н ад 60 часа изкараха близо 140 миньори под земята на рудник "Бабино”. Техни колеги ги подкрепяха над земята и щурмуваха ръководството на мините. 

От снощи започна изплащането на парите. От ръководството на мината увериха, че всички работници ще получат заплатите си. Ваучерите за храна са раздадени само за един месец и то за март.

В същото време обаче някои от работниците казват, че не им е изплатена пълната сума, предаде NOVA

Часове по-късно и енергийният министър Теменужка Петкова призна, че

държавата няма как да се намеси в една такава ситуация в мина „Бабино”,

това са взаимоотношения в частна фирма- между работодател и работници.

Социалният министър Зорница Русинова допълни, че до момента има направени 6 проверки в предприятието от началото на годината със съставени 8 акта за нарушения, има подадени уведомления и за съкращаване на работници в агенцията по заетостта.

„В момента се опитват да заплашат ръководителя ни за съдебен процес.

Заплашват ни, че ще ни уволнят и ще ни съдят за загубени ползи”, разказаха в "Здравей, България" някои от миньорите, които бяха под земята.

„Видях, че те работят при изключително тежки условия на труд. Заслужават много по-високо заплащане. Но тъй като няма никаква друга алтернатива, са принудени да работят тази работа. Исканията са им абсолютно основателни. Това е една малка победа, тъй като съдбата на рудника остава неясна. Обещах, че ще следя за това ангажиментите да бъдат изпълнени”, заяви омбудсманът Мая Манолова, която вчера изкара 8 часа под земята със стачниците.

Манолова обеща да работи, за да се запази рудника и да подкрепи исканията на миньорите.

Вчера в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов. В писмо той настоява да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат платени.

Семействата на работещите в рудника пък ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева, съобщиха от социалното министерство. 

Междувременно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Миньорите заявиха, че остават в стачна готовност, в случай че ръководството не спази обещанията си.

Стана ясно и че предложението на работната група, която участва в преговорите в Мини "Бобов дол" е било прието на заседанието в предприятието, което все още продължава. За това съобщи омбудсманът Мая Манолова. А именно - работниците, които днес трябваше да са втора и трета смяна в рудник "Бабино" да се водят в платен отпуск, а

трите дни, в които рудникът не е работил заради протестните действия, също да се броят за платен отпуск

за всички онези, които са участвали. От понеделник ще започне да се подготвя за добивна работа третият участък на мините, за да се осигури фронт на въгледобив.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@