178

Д ържавата ще дава стипендии на ромски ученици. Родителите от Добрич се обявиха против идеята и вече подготвят жалба, която ще внесат следващата седмица.

Ромските ученици ще получават 

по 30 евро месечно за успех над 3,50

Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест, разказва "Здравей, България" по NOVA

„Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700”,

oбясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

"За каква интеграция говорим,

българските стипендии са в левове, по 35 лева и се дават за успех над 5,50", посочиха майките и посочиха, че ги притесняват критериите за отпускането на тези стипендии. 

За пореден път институциите в България ни разделят на българи и роми, посочват родителите. 

Това е пилотен проект, отбеляза Радева, като посочи, че основното финансиране е от ромски образователен фонд. Идеята била за в бъдеще и други деца да получават такива бонуси, не само ромчетата. 

Българските ученици на евродъното по четене

Изследване: Учениците ни не умеят да решават проблеми

„Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката”, обясни Радева.  

„Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците”, уточни тя.

„Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците”, подчерта Радева.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@