236

Н а тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, ще напомня, че България отдавна е гореща точка, ние отдавна се изградили центрове за регистрация на бежанците. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар на съобщенията, че страната е предложила да се създаде такава точка на наша територия.

Той говори на форум за бежанската криза.

В момента се обръща много по-голямо внимание на други гранични държави в ЕС като Италия и Гърция, отколкото на България, каза премиерът Борисов и допълни, че на Европейския съвет е

настоявал, че погледът на Европа трябва да бъде насочен и към нашата страна като външна граница на Съюза.

„Попитах защо само Италия и Гърция ги броите за външна граница, а нас – не. Тогава стана въпросът дали искаме гореща точка“, обясни Борисов.

„Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер. Какво би станало, ако тези милиони (бежанци, които са в Турция, бел. ред) дойдат на нашата граница? Ако бежанците влязат в държава в ЕС е лесно, но ако влязат в Турция, не можем да ги върнем. Какво ще стане, ако влязат 200 хил. бежанци в България? Зададох въпроса – Гърция и Италия ще получат финансови средства, а ние какво ще правим? – Продължаваме да взимаме от бюджета? Кой ще финансира центровете, как ще ги изградим? Подробно обясних на Съвета, че по смесените региони имаме и много мюсюлмани, ако вкараш още 100 – 200 хил., се променя и религията“.

По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Не да кажете, че Борисов е готов да вземе гореща точка, Борисов и България и сега си имат горещи точки и сега изградихме бежански лагери, продължи премиерът.

Гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП. Не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове, допълни Борисов.

Той каза, че идеята му е била да насочи вниманието към това, че страната полага всички усилия да действа солидарно, но икономическият ѝ капацитет е ограничен.

„Откъде накъде ще изкарват от всичко, което съм казвал, че Борисов искал да вземе бежанците и да направи бежански център.

Той дали иска или не иска, ако тези неща не се случат, те ще дойдат в България. Затова моля САЩ и Русия да седнат и да се разберат. Ние в ЕС се събираме само за да кажем колко милиарда още трябва да дадем и къде и колко бежанци да разселим”, подчерта премиерът.

Премиерът посочи, че преди да се стигне до тиражирането на понятието „гореща точка“, има няколко предложения, които той е направил вчера и които по думите му „услужливо“ не се споменават. Първото от тях е на територията на Сирия и на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да се върнат там. Посочил е също, че за всички вече е ясно, че без да се „въвлекат“ в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен. Борисов е отбелязал още, дори е помолил на срещата на ООН от ЕС ясно да заявят, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна на демографския фактор и особено за погранични страни и външна граница на ЕС, каквато е България, с по-слаби икономики – невъзможност дори да се справят.

На срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) беше решено възможно най-скоро по външните граници на Съюза да бъдат създадени центрове за регистрация на мигранти и бежанци (т. нар. „гореща точка“). Решението засяга основно Гърция и Италия, но германският канцлер Ангела Меркел допусна, че център може да се открие и в България. По думите ѝ българската страна е посочила, че има външна граница с Турция и е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци.

Посочихме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо, заяви Меркел на пресконференция след срещата.

България не е поискала да бъде „гореща точка“ за бежанци или разпределителен център,

обяви днес евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова в отговор на журналисти в парламента.

Т.нар. „гореща точка” е хипотеза, коментира в кулоарите на Народното събрание депутатът от „Реформаторския блок“ Борис Станимиров. В момента предложените квоти облекчават Италия и Гърция като страни, за които се смята, че поемат основния поток. Там ще има „горещи точки” и оттам ще бъдат разселвани бежанци в другите европейски страни. Идеята е в случай, че към България има подобен миграционен поток, тежък, от Турция, където знаем, че има към 3 млн. бежанци, страната ни да може по същия начин да се ползва от закрилата и солидарното действие на ЕС.

„Гореща точка” може да е и нещо уместно, може и да е нещо важно за България, но

за това трябваше да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия

с експертите и всички политически сили”, заяви в кулоарите на НС депутатът от „БСП лява България” Атанас Мерджанов.

„Нищо официално не сме разбрали… горещите, важните новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство”, добави той.

Мерджанов смята, че за да се говори за „горещи точки” трябвало да има достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност, която трябвало също да се споделя и дискутира в строго специализиран кръг, какъвто бил Консултативният съвет по национална сигурност. Необходима е, според него, и повече информация за рисковете от такива центрове.

Информацията не е много ясна дали е точно в този вид, както е излязла, или има някакво разминаване между казаното от премиера и това, което е разбрала госпожа Меркел.

Може би, при превода има някакво недоразумение,

коментира депутатът от ДПС Янко Янков. Нашият премиер е абсолютно наясно със ситуацията с бежанците, с възможностите на България и има ясна стратегия по този въпрос, убеден съм в това, продължи той. Едва ли е казал точно така премиерът, по мое лично мнение. Защото страната ни няма реален капацитет да бъде такъв разпределителен център или „гореща точка”, както се изразява г-жа Меркел, каза Янков.

При такъв вариант България би се ангажирала с големи ангажименти при тяхната издръжка, настаняване, което няма как да се случи поради липсата на капацитет, възможности, финансиране, жилищна база и организационни възможности, допълни той.

Знаете, че решението е тези „горещи точки” да бъдат извън ЕС, припомни депутатът от ДПС. А България по принцип си е „гореща точка” от гледна точка на завишения приток на бежанци и капацитета, който имаме като държава, призна Янков. Но това е друго понятие, което не съвпада с употребеното от г-жа Меркел, уточни депутатът от ДПС. Но, ако се стигне дотам подобен въпрос би трябвало да бъде обсъден от НС, предположи Янков.

Коментари 236
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

236 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 57 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 3 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ