29

Т радицията повелява на Великден да похапнем агнешко. Всяка година обаче българските потребители се питат дали ще могат да си позволят да спазят тази традиция.

По 6 лв. за килограм живо тегло

ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо. Оказва се, че заради по-малкия брой агнета – 600-700 хил. и поради голямото търсене цената на месото се е покачила още от сега.

Масови кражби на агнета преди Великден

„Ако миналата година фермерите са ни предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лв“, заяви пред в. „Монитор“ бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

Очаква се цените в магазините да варират между 11 и 16 лв. за килограм.

По думите на овцевъда търговците нарочно завишават цените до такава степен, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лв., то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лв.

Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага внос от Нова Зеландия, Австралия и Румъния.

Няма как обаче по цената да разпознаем кое месо е българско и кое – от чужбина.

Румънските агнета може и да струват по-малко от българските, но в магазините се продават на същата цена.

Има начин обаче да разпознаем дали едно месо е било замразено и след това размразено, за да бъде поставено на витрината в магазина. Ако е било замразявано, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица, а при натиск е еластично и възвръща формата, споделят експерти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@