4

П реди време Вдъхновените и Vesti.bg ви заведохме на едно място в София, където всяка събота се случва чудо. 

В кухнята към православния храм "Св. Пророк Илия" няколкостотин души, които са изпаднали в нужда получават храна, събрана изцяло от дарения. 

За да могат всички хора да бъдат нахранени, там има доброволци от всякакви националности и религии, обединени от една кауза в ранната съботна сутрин: да помагат.

Доброволците по време на работа
Доброволците по време на работа Източник: Христо Гечев

Днес ви срещаме с още една доброволка, която избира да стане рано в почивния си ден и да се погрижи за хората, които имат нужда от помощ. 

Десислава Вълчева е строителен инженер повече от 23 години. Явно да гради е призванието й. Така дали случайно или не, нейната кауза - "социална кухня" я открива през 2014 година. Доброволчеството определено й отива защото две поредни години - 2016 и 2017 има грамоти за най-активен доброволец. 

Защо обаче Десислава решава да се включи? "Чувството, че помагаш на хората не може да бъде описано с прости думи. Всяка акция ме прави по-щастлива и по-амбицирана да върша добро." и допълва какво дава участието в такива инициативи: "Удовлетворение, че все пак независимо, че си един обикновен човек, можеш да помогнеш на много хора."

Вдъхновението обаче идва при Десислава не като внезапно, а през личния опит. "Когато в личен план имах нужда от помощ, не получих такава от най-близките си приятели, а от хора които почти не познавах. Затова сега виждам в лицето на хората, на които помагаме чрез доброволчеството себе си преди време."

Какъв е съветът, който дава Десислава на всички, които все още не знаят дали и как да се включат в благотворителна инициатива?

"Да дойдат и да помогнат, защото така ще споделят силата да правят добро и така всички на които са помогнали ще благодарят."

Разговорът с Десислава част от Седмицата на героите на Time Heroes.

Всеки, който иска да стане доброволец, но все още не е открил своята инициатива може да се вдъхнови и да я потърси на TimeHeroes.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@