0

Л едената приказка на Антарктида се превръща в творческо вдъхновение за група ученици от столичното 96 СУ „Лев Николаевич Толстой”.

Според децата в училище учим прекалено малко неща за ледения континент.

Ето защо те намират артистичен начин, чрез който да пробудят интереса на останалите си връстници към Антарктида и нейните богатства.

Използвайки екологични материали, както и продукти като боб, леща, киноа, сусам, просо и черупки от яйца, учениците създават мозаечни пана, пресъздаващи пейзажи от ледения континент.

Източник: iStock/Getty Images

Картините и повече информация за идеята на учениците вижте в репортажа на Живко Константинов.

Главната причина, поради която Мария, Зорница и останалите участници в артистичния проект искат да насочат вниманието към Антарктида, е ускореното топене на ледовете.

На Антарктида се намират около 90% от световните ледници, което означава, че тяхното съхраняване в сегашния им вид е от изключително голямо значение за благоденствието на цялата планета.

Проучвания сочат, че ако ледовете на континента се разтопят, нивата на водите по целия свят ще се увеличат с около 60 метра, което би било катастрофално.

Източник: iStock/Getty Images

„Искаме да им покажем как една малка идея би могла да бъде превърната в една голяма реалност”, казва Ангелина Боянова, преподавател по изобразително изкуство в столичното училище.

Антарктида е нестандартен континент. Място, на което няма граници, а учените от цял свят работят заедно за неговото изучаване и опазване на природните му ресурси.

Антарктида е късче земя, което все още не е безвъзвратно засегнато от човешката дейност, но при една продължителна проява на последиците от глобалното затопляне това може и да се промени.

Стратегията на учениците от 96-то училище е проста и лесно изпълнима – да учим повече за планетата, защото именно знанието ще ни помогне да я опазим и предадем непокътната на следващите поколения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@