32

П реди около 125 000 години по-голямата част от сегашните крайбрежни райони са били наводнени от разтапянето на ледници на Антарктида. Тогава средната температура на Земята е била с около градус по-висока. А нивото на океаните, с между 6 и 9 метра по-високо.

От края на последната ледникова епоха преди около 12 000 години, нивото на океаните се повишава, но това става сравнително бавно.

Нови доказателства обаче предполагат, че огромната маса вода, която понастоящем е заключена в ледения слой на Западна Антарктида, е на път отново да се разтопи.

Именно тя, а не както по-рано се предполагаше, ледената шапка на Гренландия, е довела до потопа отпреди 125 000 години.

ВИЖТЕ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Тогава покачването на температурата на Земята е било резултат от леки промени в орбитата и наклона на оста на планетата. Сега обаче основният фактор за глобалното затопляне е човешката дейност.

Проби от седиментите под ледника над Западна Антарктида, представени във Вашингтон тази седмица от Американския геофизичен съюз, показват, че преди 125 000 години там за известно време не е имало лед.

А снимките на НАСА разкриват, че в момента огромни части от леда над Антарктида се топят и то все по-бързо.

По-рано тази година стана ясно, че континентът е загубил около 3 трилиона тона лед през последните 25 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@