5

“Човек трябва да има избор за да постъпи правилно. Да има и да дава надежда. А моята надежда е, че децата които отглеждам, биха могли да направят този свят по-добър.”


Да изоставиш детето си вероятно е едно от най-тежките решения, които човек може да вземе в живота си. По данни на Агенцията за социално подпомагане до ноември 2018 година в България са изоставени 453 деца. За тях обаче не всичко е загубено.

Днес Vesti.bg и Вдъхновените ви срещат с едно от лицата на надеждата – Поля Иванова, която е избрала приемното родителство като своя мисия. Защото за нея да дадеш втори шанс означава да направиш света едно по-добро място.

„Работя като помощник на общопрактикуващ лекар“, започва разказа си Поля и допълва, че се чувства голяма късметлийка. Заедно с доктор Григорова, която е педиатър, при всяка детска консултация се срещат с поне 10 бебета и хора, които идват не само за преглед, но из а да споделят грижите и радостите си.  

Синът на Поля - Веско.
Синът на Поля - Веско. Източник: Поля Иванова, личен архов

„Понякога се случва пред кабинета да се сътвори опашка и тогава влизам в ролята на аниматор на хлапетата – имам си и балони, рисуваме си ръкавици“, разказва още Поля и споделя, че това е само част от това, с което се занимава. Следващата година й предстои да стане дипломиран социален работник.

Поля избира да няма професия, а призвание. За хората като нея има една смяна – денонощна, няма почивка, а удовлетворението идва с повече работа и предизвикателства.

Поля изоставя сигурната си работа и става приемен родител. Тя показва, че никой не избира къде и при кого да се роди, но има правото да избере какъв човек да бъде.

 „Всеки приемен  родител има свои подбуди и мотиви да стане такъв.   Аз взех своето решение благодарение на моя син Веселин. Когато станахме семейство с него той беше приблизително на 4 години Две години по-късно в някой от нашите разговори стана въпрос за детския дом в който е живял и как се е чувствал там и за децата с които е бил.

Синът на Поля - Веско.
Синът на Поля - Веско. Източник: Поля Иванова, личен архов

Мамо, а тях дали са ги намерили техните майки и дали има кой да ги гушка докато заспят? Да ги вземем при нас, тук е по-хубаво!” 

Един невинен въпрос води Поля към призванието й.

„Работех като оперативен счетоводител във голяма фирма за производство на пожароизвестителна техника, с  добра за града ни заплата, нормиран работен ден, с отпуски и когато се случи да се разболееш, се лекуваш спокойно без страх за последващо уволнение. Напуснах работа и станах приемен родител. Не мога да осиновя всички деца, но мога да помогна на някои. Човек трябва да има избор за да постъпи правилно. Да има и да дава надежда. А моята надежда е, че децата които отглеждам, биха могли да направят този свят по добър.

Синът на Поля - Веско.
Синът на Поля - Веско. Източник: Поля Иванова, личен архов

В Поля никога не е имало страх или съмнение, че ще се справи като родител и житейската й философия е, че ако не можеш да се справиш с нещо – значи трябва да се захванеш с него. „Притесненията се преодоляват с работа и с учене. Като инженер знам, че ако нещо не работи, или е повредено, или има грешка в софтуера. И почва да се търси грешката, за да се оправи.  В приемната грижа няма грешно или повредено. Тук има подходящ или неподходящ  подход“, споделя Поля. Тя насърчава хората да не се страхуват да искат помощ. „Опитваш така, опитваш иначе, докато намериш работещия начин. Всяко дете е различна индивидуалност. Не бива да спираш, не бива да се отказваш. Но и не бива да се страхуваш или да си надменен, за да поискаш помощ и подкрепа. В някои случаи първата стъпка към успеха е да си признаеш, че не може да се справиш сам. Има кой да те подкрепи – социални работници, други приемни родители, НПО, учители, лекари и много други хора. Но и самият ти не бива да спираш да се самообразоваш.

Радостите в дома на Поля са част от ежедневието. „В едно семейство с деца и куче, винаги се случват най-различни неща. Я кюфте е откраднато,   „Ама ние никога не сме пипали сладкото от малини”, твърдят две  омазани с него лица от чаршафите си.

Поля не крие, че е срещала и неразбиране по отношение на избора, който е направила. „Повечето  мои съседи ме упрекват, че не си гледам спокойствието, а нарушавам и тяхното с тези  деца“, разказва тя, но отстоява позицията си:  „Това е моят избор, и той е правилният за мен и за детето ми. Опитвам се да поправя нечие детство. Да извадя някой от Синдрома на заучената безпомощност – когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, в крайна сметка и ти започваш да вярваш в това.“

На въпроса какво би казала на други, хора, които се колебаят дали да станат приемни родители, Поля е категорична: „Помислете добре, защо искате да го направите!“

Според Поля липсата на информираност и желание на обществото да се заеме с приемна грижа ражда неразбирането и погрешните представи за нея. „Всички говорят само за пари. Всеки страничен наблюдател пита колко ти плащат. Никой не пита какво точно работим като приемни родители, как го правим и какво коства това на нас самите и на семействата ни, в частност на децата ни!  И че това, което получаваме, като го разделим на часовете труд е смешна цифра, че не сме защитени  при  здравословен проблем или пък нямаме опцията отпуск.  Липсата на информираност, злобата, завистта, егоизма е масов проблем срещащ се сред обществото.“ Поля допълва, че хората често питат какво правят приемните родители, но за нея това е двупосочна улица и ако искаме промяна в семейната политика – всички ние като гражданско общество трябва да я изискваме.

За нея приемната грижа е и вид превенция, която може да помогне за по-доброто бъдеще на средата, в която живеем.

„Ние сме хората, които реално поемат грижите и отговорността за децата, с която тях ги е страх да се нагърбят и приемат като реалност.  И никой не се замисля, какво би станало ако тези деца не растат и не се възпитават в семейна среда.  Какво би се случило с тях като пораснат, къде ще отидат, какво ще правят – на магистралата, в уличните банди и т.н. И какъв много по-голям ресурс ще отделя тогава държавата за тях: здравеопазване – не, че те ще се лекуват – други ще се лекуват от тях, а това води до икономически загуби; правоохранителни и правораздавателни органи, програми за превъзпитание и „ама как стигнахме до тук и как да се справим с този проблем?” 

Поля казва, че приемната грижа учи на много за самия себе си. „Ще перифразирам от Дончо Цончев. Научих че съм като „черното пиле”, едно пиле като всички останали други пилета за света, но някой като го види ще познае, че това  точно е неговото пиле.“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 6 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 8 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 9 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 10 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция