179

Т ова не е възпитан въпрос, но защо Сергей и Юлия Скрипал не умряха? Бившият руски двоен агент и дъщеря му пострадаха след опит за отравяне с бойно нервно-паралитично вещество в началото на миналия месец, пише в. „Уошингтън поуст“ (Washington Post).

Миналата седмица лекарите обявиха, че 66-годишният Сергей Скрипал вече не е в критично състояние и се подобрява бързо, дъщеря му Юлия пък в началото на тази седмица беше изписана от болницата.

Как е възможно това? Както Русия попита, в кампанията си да дискредитира твърденията на Великобритания, че Руската федерация е отговорна за атаката, защо Скрипал не са колабирали веднага, ако са били отровени с мощно нервно-паралитично вещество?

Юлия Скрипал е изписана и отведена на „сигурно място“

Нова самоличност и нов живот за Скрипал в САЩ

Племенницата на Скрипал: Юлия и Сергей са добре, Юлия с първо изявление

Ако са влезли в контакт с веществото на прага на дома им, как са имали възможност първо да отидат в кръчма и в ресторант, преди да колабират на пейка?

Двамата бяха открити в парк в английския град Солсбъри, като Юлия е била в кома, а Сергей буден, но дезориентиран. Медицински експерти отдават възстановяването им на лесно достъпните лечения и антидоти, които вероятно са получили в болницата.

„Отравянето не води непременно до смърт“, казва Мишел Карлин, преподавател по съдебна и аналитична химия в университета в Нортумбрия. „Ако се лекува бързо и адекватно, възстановяването от много съединения е възможно“, добавя тя.

Юлия Скрипал
Юлия Скрипал Източник: Facebook/ Yulia Skripal

На въпрос дали е изненадващо, че поне единия Скрипал си е възвърнал зрението след няколко седмици в кома, Карлин отговаря: „Ние наистина

не знаем какво е нормално при нервно-паралитичните агенти от групата „Новичок“,

но трябва да запомните, че тялото им е било отровено с химично съединение и макар, че даването на антидот ще блокира сигнала му, тялото все пак се нуждае от време, за да се възстанови. То трябва да се възстанови естествено и това изисква време“.

Какво е „Новичок“ – отровата срещу Скрипал и дъщеря му

"Таймс": Новичок, с който е отровен Скрипал, е произведен в Саратовска област

Тя заяви, че е трудно да се разбере защо Юлия Скрипал се е възстановила по-бързо от баща си. „Не знаем дали е, защото в нея е попаднало по-малко количество от нервно-паралитичното вещество или, защото е по-млада, или по-здрава. Има твърде много фактори, които да се вземат под внимание“, обясни Карлин.

Токсиколози и специалисти по съдебна медицина казаха, че нервно-паралитичните агенти са най-опасни в първите дни след атака, но като се има предвид, че Скрипал са се справили с това, не е изненадващо, че състоянието им се подобрява.

Медицинският физик Малкълм Сперин смята, че

дългосрочните прогнози за състоянието на Сергей и Юлия Скрипал остават несигурни.

Говорейки за състоянието на младата жена, той казва: „Тя може да разговаря, но това, което не знаем е дали някога ще бъде в здравословното състояние, в което е била преди атаката. Не говорим само за познавателните ѝ способности, има и други аспекти, които могат да бъдат засегнати като мобилност, проблеми с психическото състояние, тревожност, депресия. Има толкова много неизвестни“.

Директор на британска военна лаборатория заяви тази седмица, че нервно-паралитичният агент категорично е от класа „Новичок“, който е проектиран и произведен от бившия СССР и Русия. Лабораторията обаче определено не можеше да каже къде е произведена тази партида.

Британски полицейски следователи казват, че най-високата остатъчна концентрация на веществото е намерена на входната врата на Сергей Скрипал в тихия град Солсбъри.

И докато Русия пита как така Сергей и Юлия Скрипал са останали живи, Великобритания отдава подобряването на състоянието им на „талантливия и трудолюбив персонал на Националната здравна служба (НЗС) в Солсбъри,

които са осигурили най-добрата грижа за пациентите. НЗС ще продължи да осигурява грижа за Скрипал, след като най-вероятно и двамата ще имат постоянни медицински нужди“.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той беше осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия. Скрипал беше признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 хил. долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ ѝ предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война беше извършена на писта на летището на Виена. Впоследствие Скрипал заминава за Великобритания, където получи убежище.

Лондон обвини Москва, че стои зад опита за убийство, но Русия яростно отрича. От своя страна руските власти обвиняват Великобритания и САЩ, че са организирали атаката. Повече от 150 руски дипломати бяха изгонени от САЩ, ЕС и НАТО и други страни, като превантивна мярка срещу Русия. Руската федерация отговори като започна да отзовава дипломатите на страните, които направиха същото.

Случаят в Солсбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 179
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

179 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 24 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 38 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна