0

Александър Литвиненко е отровен с полоний, силно радиоактивно и канцерогенно вещество, предадоха световните агенции, като цитират представители на британската агенция по здравеопазването.

Лекуващите лекари първо мислеха, че той е отровен с радиоактивен талий, но след извършените изследвания заключиха, че става дума за полоний 210.

Експертът от агенцията Роджър Кокс обяви на пресконференция в Лондон, че в тялото на бившия руски таен агент са намерени следи от радиоактивното вещество.

Изпълнителната директорка на агенцията проф. Пат Труп каза, че високите нива, открити в урината на Литвиненко, показват, че "той или го е погълнал с храна, или го е вдишал, или е бил заразен с него през рана на кожата", предадоха агенциите.

В организма му е имало значителна - дори масивна - доза радиация, добави тя.

Британските здравни власти уточниха, че проверяват дали са облъчени хората в контакт с Литвиненко - по-специално болничният персонал, който се е грижил за него. Те подчертаха обаче, че рискът от облъчване при контакт с пациента е бил много ограничен.

Радиация е била открита и в самия суши-бар, където Литвиненко е бил вечерта, преди да се почувства зле.

В малки количества такива следи са открити и в хотел "Милениум", който е посетил бившият руски агент.

Рискът от заразяване за хората, които посещават тези места, обаче е минимален, уточниха властите. Полицията съобщи, че е открила малки количества радиация и в момента установява какво е нивото й и какъв е потенциалния риск, обясни Пат Трууп.

Полоният е открит от Мария Кюри през 1898 г. и е наречен на родината й Полша. Той може да бъде много токсичен дори при малки дози, попаднали в организма с вдишване, храна или инжектиране, припомнят агенциите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@