6

П редседателят на Съвета на директорите на „Инерком“, фирмата, която е кандидат купувач на българските активи на ЧЕЗ, Милена Стоева заяви, че решението за сделката „в голяма степен е в ръцете на чешката страна“.

След преговорите в Прага от дружеството продължават да работят по финансирането на сделката, за което, по неофициална информация, са необходими 320 млн. евро.

Петкова: Финансирането на сделката за ЧЕЗ не касае държавата

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

Румен Радев свиква КСНС заради ЧЕЗ

„Няма отказ от финансовите институции, които трябва да кредитират закупуването на активите на ЧЕЗ в България“,

заявиха  още от компанията-купувач.

„Структурирането ще бъде напълно стандартно за международни сделки, т.е. част от него ще бъде собствен капитал, другото ще бъде финансирано от банки. В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране, но преговорите се водят с един нормален тон“, обясни Веселин Захариев, представител на фирма-финансов консултант по сделката.

„Разбира се, че шумът, който се вдига в последните няколко седмици, не ни помага чак толкова много, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно“, коментира той.

„Инерком“ като дружество нямало право да е участва в арбитражното дело,

което ЧЕЗ Груп води срещу България, но Стоева не коментира дали ще съдействат с документи по делото, ако се наложи.

Екипът на Гинка Върбакова е на форум за неправителствените организации в енергетиката, в който участва и вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шевчович.

В сряда Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше уведомена официално за сделката между „Инерком“ и „ЧЕЗ Груп“ и най-късно до три месеца тя трябва да се произнесе дали продажбата отговаря на правилата на българския пазар.

ЧЕЗ притеснени, че "Инерком" няма да успее да плати за сделката

„Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Преди два дни шефът на Надзорния съвет на компанията Вацлав Пачеш изрази

опасения, че „Инерком“ няма да успее да плати сделката,

особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането ѝ. „Страхувам се, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България. Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи“, каза Пачеш.

От „Инерком“ отхвърлиха тези опасения с думите: „Нямаме притеснения относно осигуряването на финансиране на сделката”.

Президентът Румен Радев обяви във вторник, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса „ЧЕЗ”, за да бъдат изяснени редица въпроси, включително относно финансирането на сделката. Министърът на енергетиката еменужка Петкова обаче беше категорична: „Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@