25

Б ългария ще има сериозен проблем, ако Германия няма правителство по време на председателството ни на ЕС в началото на следващата година.

Това заяви бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген в интервю за NOVA.

Ферхойген: ЕС не знае накъде отива

Борисов даде кураж на Ангела Меркел и я прегърна

Името му се свързва с непосредствените преговори по присъединяването ни в ЕС в началото на новия век. От 2010 насам той е извън активната политика. В момента е у нас по покана на Сдружението на българските семейни предприятия, с чийто представители се е срещнал.

„От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика”, смята Ферхойген. Той не е посещавал страната ни от 2009 и е много впечатлен от развитието у нас.

ЕС няма да се разпадне, а подобна опасност е по-малка от преди,

е мнението на бившият еврокомисар. Ферхойген.

Ферхойген беше еврокомисар по разширяването между 1999 и 2004 и е смятан за един от идеолозите на разрастването на ЕС на Изток. По негово време редица страни от Централна и Източна Европа влизат в организацията или преминават в активна фаза на преговори за членство.

По думите му миналата година е имало по-сериозна опасност от разпадане на ЕС заради Брекзит и надигането на десния националпопулизъм, но „Брюксел успя да стабилизира нещата”.

Близък до Ердоган: НАТО ни вреди, трябва да преосмислим

Американски експерт: САЩ да се намесят на Балканите, Москва ще атакува

Германският политик настоява, че

Туция трябва да стане член на ЕС.

По думите му Евросъюза сам е отговорен, че е загубил влиянието си в южната ни съседка.

Преговорите за членство на Турция практически се замразиха в последните години заради влошаващите се отношения между Брюксел и все по-авторитарния режим на президента Реджеп Ердоган.

„Ние не водим преговори г-н Ердоган да стане член на ЕС, а турския народ да се присъедини”, смята Ферхойген, според когото е нежелателно Турция да се развие в посоката на Иран или Ирак и че самият ЕС има нужда от членството й, включително заради сигурността, и трябва да държи „вратите отворени”.

Не пожелавам на българските си приятели Германия да остане без правителство по време на председателството на Съвета на ЕС,

каза още политикът. По думите му случващото се в Берлин все още не е криза, но един застой в Германия „би осакатил европейската политика”.

Сегашният канцлер Ангела Меркел претърпя провал в досегашните преговори за съставяне на ново правителство, а ситуацията може да доведе и до нови парламентарни избори.

„В Европа нещата вървят напред, когато Франция и Германия са впрегнати най-отпред и задават темпото. Сега Франция е дееспособна, но Германия не е. Затова преди Коледа трябва да има правителство (в Берлин), иначе ще бъде трудно”, смята Ферхойген.

Той изрази и

разочарованието си от липсата на напредък в страните от Западните Балкани, които все още не са членове на съюза.

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Симеон: Това е първият и последният ни шанс

Според Ферхойген много повече усилия трябва да покажат Косово, Босна и Херцеговина и Македония, където положението е „разочароващо”, а надежда той вижда единствено в Сърбия.

Присъединяването на Западните Балкани, което по думите му е обещано още през 1999, ще бъде един от фокусите на българското председателство.

Би било катастрофално, ако България и Румъния не бяха приети през 2007,

заяви Ферхойген. 

„Това беше последният влак. Имахме много малък период от време, в който трябваше да го направим както трябва”, смята Ферхойген. По думите му, той е настоявал на България да се даде дата за присъединяване до края на 2004, когато приключи мандата му като комисар по присъединяването.

Впоследствие между 2004 и 2010 е комисар по предприемачеството и индустрията в кабинета на Жозе Барозу.

Ферхойген определи като най-емоционален свой момент в България случая, при който му е връчен ключа на старата столица Велико Търново, а тогавашният кмет Румен Рашев му заявява, че това е и ключ към сърцата на българите. Тогава еврокомисарят се просълзил. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@