65

И зправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!

По-малко нови случаи на коронавирус, но и по-малко тестове

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено онлайн заседание, на което бе отпуснато финансиране до 65 000 000 лв., с което се дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да осигурят лечение на пациентите с коронавирус в условия на повишена заболеваемост, както и за своевременна диагностика на населението със симптоми на коронавирусна инфекция на територията на страната.

Отпускат нови средства за медиците на първа линия

Останалите средства до 81 милиона лева по обявените вчера допълнителни мерки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов ще бъдат осигурени от резерва на Националната здравноосигурителна каса. До 6 милиона лева са определени за създаването на COVID-зоните в Диагностично-консултативните центрове и 10 милиона лева - за финансирането на общопрактикуващите лекари на тяхната дейност в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември на 2020 г.

Хипотеза: Малка доза от вируса е като жива ваксина

"Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност", разпореди премиерът Борисов на министрите.

Министър-председателят изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.

Скандал с даряването на кръвна плазма за ковид-19

Разчетите показват, че през бюджета на НЗОК за сметка на средства от оперативния резерв ще се осигури, считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар да получава по 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19.

Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Шестима пациенти с COVID-19 починаха в МБАЛ-Смолян

Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Очаква се разкриването на около 10 ДКЦ центъра на територията на София и около 40 на територията на страната да се включат в този процес.

Лъчезар Борисов: Не предвиждаме пълен локдаун в държавата

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните, а това са екип от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар, техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения.

Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение.

Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и досега.

По предложение на председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, Изпълнителната комисия на партията взе решение да се организира кампания за даряване на кръвна плазма, съобщават от управляващата партия.

От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията. Партията ще окаже пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма. По време на цялата процедура ще се спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

"Сигурен съм, че нашите членове ще откликнат на призива ни. Кръвната плазма може да е животоспасяваща. Нека всеки да помогне с каквото може", заяви председателят на ГЕРБ по време на днешното онлайн заседание на Изпълнителната комисия.

Плазмата на хора, които са се излекували от Covid-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус. Те се изключително ценни, защото се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували Covid-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма. Основните изисквания към кръводарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 години и да имат телесно тегло над 50 кг. Важно е да са минали не по-малко от 40 дни след последния им положителен PCR-тест и здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.

Кампанията за даряване на кръвна плазма е в продължение на акцията за подпомагане на работата на медиците на първа линия срещу вируса. В нея се включиха десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна, които станаха доброволци в болници и оказаха логистична подкрепа на служителите на РЗИ.

Учител от Благоевград загуби битката с COVID-19

"Категоричен съм, че държавата няма да пести средства за осигуряването на апарати за извличане на кръвна плазма, която може да е животоспасяваща при лечението на пациенти с COVID-19", съобщи във Фейсбук Борисов.

"Максимално бързо Министерството на здравеопазването ще стартира процедури за закупуването на още от необходимите машини. Министър Ангелов ме увери, че до няколко дни и във Варна ще има възможност за даряване на плазма. С европейско финансиране такива машини ще бъдат налични в Плевен и Пловдив.

Отделно от ГЕРБ ще заделим от партийната субсидия 150 хил. лв., с които ще се закупят и допълнителни два апарата за извличане на плазма. За да сме солидарни, взехме решение да организираме кампания за даряване на кръвна плазма. Призовавам всеки преболедувал, който отговаря на условията, да бъде дарител. Така може да спаси живот. Нека да сме единни и задружни", завършва поста си Борисов.

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 1 минута

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 3 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 4 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 4 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 5 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 6 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 6 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 7 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 7 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 7 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 7 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 7 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 8 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 8 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 8 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти