6

В ъвеждането на здравни паспорти и идеята за отпадане на патентите на ваксините срещу COVID-19 бяха тази седмица двете основни теми в редица страни по света, които се състезават с времето, за да сложат край на здравната и икономическа криза, предизвикана от пандемията.

COVID-19: Пореден спад на новите случаи

Австрия обяви в сряда,

че иска да въведе от 4 юни електронни пропуски, удостоверяващи, че дадено лице е имунизирано, тествано или излекувано от COVID-19. Тези удостоверения ще се генерират чрез QR код, който ще бъде качван в мобилните телефони. В страната е в сила локдаун, заради което развлеченията и пътуването са невъзможни.

Хотелите не приемат туристи, ресторантите и баровете продават храна и напитки само за вкъщи или правят доставки по домовете, с изключение на една провинция. Наложена е забрана за приемане на полети от Южна Африка, Индия и Бразилия.

Отворени са магазините, музеите, библиотеките и зоопарковете. Всички останали културни и развлекателни институции като театри, кина, фитнеси, басейни и увеселителни паркове са затворени, няма и големи прояви като концерти. На фризьор и подобни услуги се ходи само с отрицателен тест за коронавирус. Има вечерен час от 20 до 6 часа. На обществени места е задължително носенето на маски клас ФФП2.

The Guardian: Да защитим света, а не големите фармацевтични компании

Здравните власти в Германия съобщават за трайно понижение в броя на новозаразените с коронавирус,

което може да е знак, че ваксинационната кампания в страната дава резултати. Броят на новозаразени на 100 000 души за седемдневен период е паднал до 132,8 спрямо 160,6 преди седмица. Към днешна дата в Германия са ваксинирани с две дози ваксина срещу коронавирус 7,15 млн. от общо 83 млн. души или 8,6 на сто от населението.

От 24 април в областите с висока заболеваемост от COVID-19 влeзe в сила вечерен час между 22:00 ч. и 5:00 ч.. Той важи за регионите, в които през последните три дни са регистрирани над 100 новозаразени на 100 000 души. По време на вечерния час гражданите не могат да излизат от домовете си освен по неотложни причини. Сред общите ограничителни мерки при надвишаване на граничната стойност са задължителното носене на маска ФФП2 в обществения транспорт и ограничаването на контактите до един човек от друго домакинство.

В магазините за стоки, които не са от първа необходимост, се влиза само след представяне на негативен тест за коронавирус и при предварителна заявка. Затворени са театри, опери, кина (освен тези на открито), музеи, галерии, клубове, ресторанти и кафенета. Външните части на зоологически градини и ботанически градини са достъпни при представяне на отрицателен тест.

Поне три лекарства срещу COVID-19 ще излязат до октомври в ЕС

Дания обяви във вторник нови етапи в отмяната на своите коронавирусни ограничения,

благодарение на поставената под контрол епидемиологична ситуация и датския санитарен паспорт, един от първите въведени в Европа. Освен вече обещаното отваряне на киносалоните и театрите, вчера отвориха врати и фитнес залите, които ще може да се посещават при представяне на "коронапропуск", санитарен паспорт, с който се удостоверява, че носителят е ваксиниран или има отрицателен тест за коронавирус, направен преди по-малко от 72 часа, или наскоро е преболедувал вируса.

Баровете и ресторантите вече приемат клиенти при представяне на санитарния паспорт и вече не са задължени да приемат клиенти единствено с предварителна резервация. Пътуващите за Дания от държави с "оранжев" код, сред които и България, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен в рамките на 24 часа, преди да се качат на самолета; да имат документи, доказващи "уважителна" причина за влизане в Дания (отнася се за чужденци, които нямат право на постоянно пребиваване в Дания); и да се самоизолират за период от 10 дни след пристигане в Дания. В 5,8-милионната страна напълно ваксинирани срещу коронавирус са 740 хиляди души или 12,7 процента от населението.

Русия разреши употребата на ваксината Sputnik Light

Епидемиологичната ситуация във Франция бавно се подобрява.

Всички показатели за разпространението на новия коронавирус - индекс на заразяване, брой новозаразени, процент положителни проби от броя на тестовете - са благоприятни. От средата на миналата седмица се регистрират между 20 000 и 30 000 новозаразени дневно, далеч по-малко от периода между края на март и средата на април, когато бяха между 40 000 и над 50 000.

Така и обаче не беше достигнат прагът от 5000 новозаразени дневно, който правителството беше заложило за отмяна на локдауна в средата на декември. Франция ускорява ваксинационната си кампания, като от сряда всички пълнолетни ще могат да си запишат час за ваксинация, стига да има дози на разположение. Според новия план хората ще могат да проверяват онлайн дали на следващия ден ще има налични дози в близост до дома им и дали има възможност за резервиране на час.

Ако отговорът и на двете е "да", всички пълнолетни без ограничение по възраст ще могат да се запишат за ваксинация. В цяла Франция има вечерен час. Баровете, ресторантите, културните обекти и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени. Всички пътувания от страни извън ЕС са забранени, освен по неотложни причини. Пристигащите от ЕС трябва да представят отрицателен писиар тест с изключение на трансграничните работници.

Трета доза от ваксината на Moderna увеличава антителата срещу опасните щамове на COVID-19

До 31 май важи забрана за пътуване със самолет до Испания

по неоснователни причини от страни извън ЕС и Шенгенското пространство. На 1 май границата с Португалия бе отворена. Седемнайсетте автономни области сами решават какви ограничителни мерки да въвеждат. Седемдневната заболеваемост в Испания тази седмица е с около 2000 случая по-малко, отколкото в предходната.

Към момента са поставени 17,9 млн. дози ваксина, напълно ваксинирани са 5,7 млн. души или 12,1 процента от населението. Испания реши да удължи периода между двете дози на ваксината на "АстраЗенека" на 16 седмици за хора под 60-годишна възраст, което е над максималния срок от 12 седмици, предвиден от производителя.

Във Великобритания ще поставят и трета доза от ваксините

Всеки над 50-годишна възраст във Великобритания

ще може да си постави трета доза от ваксина срещу коронавирус през есента. Целта е пълното изкореняването на инфекцията до Коледа. Напълно ваксинирани до момента са около 16 милиона или около 24 на сто от населението на страната. Само в два дни от изминалата седмица новите случаи на коронавирус са надхвърлили 2000, а само в един ден смъртните случаи са надхвърлили 20.

Няма забрана за влизане в страната за пристигащите от България лица. Българските граждани, които през последните 10 дни преди пътуването им до Обединеното кралство, са посетили или преминали през държава от британския червен списък, няма да бъдат допуснати в Обединеното кралство, освен ако нямат британско или ирландско гражданство или право на пребиваване във Великобритания.

Във всичките 4 области - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия - са отворени ресторантите, но те могат да обслужват клиенти само в откритите си части. Всички магазини, фризьорските салони и фитнесите работят. Може да се пътува свободно между Англия, Шотландия и Уелс (но не и Северна Ирландия).

Португалия отмени задължението за 14-дневна карантина за пристигащи от България

за периода от 1 до 16 май. Остава обаче ограничението пътуванията да са само по наложителни причини - професионални ангажименти, с учебна цел, събиране на семейства, по здравословни и хуманитарни причини. Всички пътници, независимо от гражданството си, пристигащи в континенталната част на Португалия, трябва да представят преди качване в самолета отрицателен писиар тест, извършен до 72 часа преди полета. Изключение от това изискване се прави за деца до 24-месечна възраст.

САЩ подкрепиха инициативата на Световната търговска организация

за временна отмяна на патентните защити на ваксините срещу коронавирус. Привържениците на този ход казват, че това ще доведе до увеличаване на световното производство на ваксини, но то среща отпора на фармацевтичните компании, които искат да опазят интелектуалната си собственост и приходите си. Съединените щати са на първо място в света по брой на доказаните коронавирусни инфекции (над 36 милиона) и по смъртни случаи (около 580 хиляди).

САЩ са и сред водещите страни по ваксинация - там са поставени цели 250 милиона дози, а напълно ваксинираните са 107 милиона или една трета от населението.

Броят на тежко болните пациенти с коронавирус в Израел

намаля във вторник до под 100 души за пръв път от около 10 месеца. Това до голяма степен се дължи на успешната ваксинационна кампания, която започна на 19 декември и броят на инфектираните и болните намалява драстично от около три месеца.

Израел е абсолютният световен шампион по ваксиниране - над 50 процента от 9-милионното население на страната са напълно ваксинирани. Повечето ограничения за възпрепятстване на разпространението на вируса в страната бяха вдигнати.

Индия

прехвърли прага от 20 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията. Болниците изнемогват заради наплива на пациенти и изпитват недостиг на кислород, медикаменти и легла, въпреки че редица страни изпратиха в последните дни помощи на Индия. През последната седмица в страната ежедневно има по 300-400 хиляди нови случая дневно, което е значителен ръст спрямо предходните и се дължи на по-заразния местен вариант на вируса. Напълно ваксинирани са само 2,2 процента от от общо 1,3 милиарда население.

Чили е в извънредно положение до края на юни.

Регистрираните случаи на коронавирус там са над 1,2 милиона. В сила е вечерен час за цялата страна от 21 ч. до 5 часа. За всички пристигащи има задължителна 10-дневна карантина, без възможност за освобождаване. Първите 5 дни трябва да бъдат прекарани във временен хотел, като лицето си плаща престоя.

Ако неговият PCR тест, направен при пристигането, е отрицателен, ще може да прекара останалите 5 дни от задължителната карантина в дома си. Чили е един от световните лидери във ваксинационната кампания - там са поставени вече 15,1 млн. дози, 6,9 млн. души са напълно ваксинирани, което е 36,4 процента от населението.

В Южна Африка 

са регистрирани общо близо 1,6 коронавирусни инфекции, от които активните случаи са около 80 000, а смъртните случаи са приблизително 350 000. Епидемичната обстановка изглежда до голяма степен овладяна след пика в началото на годината, дължащ се на местния вариант на коронавируса. Ваксинираните обаче са под 1%.

Канада разреши "Пфайзер" за хора на 12 и повече години

Бум на ковид в най-ваксинираната страна в света

Коя е най-ефективната ваксина срещу ковид, не е китайска

В Израел плъзна нов щам на коронавируса

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ремонт и обзавеждане за над 360 хиляди в Дом номер 5 в "Бояна"

Ремонт и обзавеждане за над 360 хиляди в Дом номер 5 в "Бояна"

България Преди 4 часа

От Министерския съвет потвърдиха сумата за направените разходи

5 милиона ваксинирани в 7-милионна Сърбия

5 милиона ваксинирани в 7-милионна Сърбия

Теми в развитие Преди 5 часа

ЕС върна Сърбия в списъка на епидемиологично безопасните страни

12-годишнно дете от Девня се удави в изкоп с вода

12-годишнно дете от Девня се удави в изкоп с вода

България Преди 7 часа

От полицията казват, че няма данни за престъпление

Слави Трифонов

Слави Трифонов: Това не променя отговорността ми

Избори 2021 Преди 7 часа

"Отговорността, която нося, не е свързана с това обективно да съм само депутат", коментира лидерът на "Има такъв народ" в Пловдив

6 години затвор за обвинения за убийството в Мездра

6 години затвор за обвинения за убийството в Мездра

България Преди 7 часа

Той трябва да заплати 400 000 лв. на родителите

Глобиха сладкар, отказал да направи торта на транссексуална жена

Глобиха сладкар, отказал да направи торта на транссексуална жена

Любопитно Преди 8 часа

Тя искала да отпразнува на рождения си ден промяната на пола

74-ият кинофестивал в Кан ще се проведе между 6 и 17 юли 2021 година

Показаха официалния плакат на 74-ия фестивал в Кан

Любопитно Преди 8 часа

Филмовият фестивал ще бъде открит с драмата "Анет"

<p>Пороите разрушиха пътя към &quot;Чудните мостове&quot;</p>

Гръмотевична буря и обилен дъжд в София

България Преди 8 часа

Пороите разрушиха пътя към "Чудните мостове"

"Градус" АД и Иван Ангелов ще съдят Светослав Илчовски

"Градус" АД и Иван Ангелов ще съдят Светослав Илчовски

България Преди 9 часа

Това стана ясно от позиция, изпратена до медиите

Откриха 39 вида вируси сред прилепи в Швейцария

Откриха 39 вида вируси сред прилепи в Швейцария

Теми в развитие Преди 9 часа

Някои от тези вируси могат да бъдат опасни и за хората

Стрелба в Германия, има загинали

Стрелба в Германия, има загинали

Свят Преди 10 часа

Стрелецът все още е на свобода

NOVA

Започват предизборните дебати в „Здравей, България“

България Преди 10 часа

„България избира новите депутати“: специални формати, директен сблъсък на позиции и идеи, актуална информация и точни анализи в ефира и платформите на Нова Броудкастинг Груп

<p>Каракачанов коментира посещението на Зоран Заев&nbsp;</p>

Каракачанов призова Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция

България Преди 11 часа

Граждани протестират пред президентството във връзка с посещението на Заев

<p>Радев: Очаквам скоро да имаме македонски посланик&nbsp;</p>

Румен Радев пред Зоран Заев: Очаквам скоро да имаме македонски посланик в София

България Преди 11 часа

"Договорът, който подписахте с предишното българско правителство, нямаше конкретни обвързващи условия срокове", коментира държавният глава

Служебният премиер Стефан Янев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет

Зоран Заев призова Македония и България да поддържат добросъседски отношения

България Преди 12 часа

Стефан Янев: Сега имаме възможност да работим по нерешените въпроси

<p>Бивш полицай е ограбил банката&nbsp;</p>

Въоръжен грабеж в банка в Дупница

България Преди 12 часа

Бивш полицай е ограбил банката