82

О гнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за възрастни хора в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Девет потребители и пет души от персонала са с положителни резултати през последното денонощие, предава БТА.

Трима от заболелите домуващи и служител от обслужващия персонал са хоспитализирани. Другите болни потребители са изолирани в COVID-сектор на отделен етаж, лечението им се провежда от личния лекар. Контактните са карантинирани.

Днес са взети 42 проби за изследване от персонала, чакат се резултатите от PCR-тестовете на 11 потребители, които са били контактни на болните. В социалното заведение са настанени над 90 домуващи, служителите са близо 50 души.

През последното денонощие са излекувани 28 души, починали са четирима болни на възраст 45, 50, 54 и 81 години, с COVID-19 и придружаващи заболявания.

Най-възрастният от тях е потребител в Дома за стари хора. Сред новозаболелите през последното денонощие 99 души са учител, служител от непедагогическия персонал в детско заведение, трима ученици. Активните случаи на COVID-19 в областта нараснаха на 831. По информация от здравните власти, Сливен е една от областите в страната, където циркулира британският вариант на коронавируса.

С положителни проби за коронавирус са 11 педагози и трима ученици в Перник, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Учителите са от девет училища.

Карантинирани са съучениците на едно от заболелите деца,тъй като останалите се обучават в електронна среда. Заради COVID 19 на близки и роднини под карантина са 15 ученици. През последното денонощие в община Перник са регистрирани 64 нови случая на COVID-19, посочва БТА.

Въвежда се частичен локдаун в Област Благоевград. Това стана ясно след извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, предаде "Фокус".

До час се очаква да излезе заповед на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, в която ще бъдат описани всички ограничителни мерки, които се налагат в региона заради значителния ръст на заболели от COVID – 19. Мерките ще бъдат в сила за 14 дни.

Сред ограниченията, които ще бъдат въведени са: затваряне на търговските обети тип "Мол"; ограничаване на събитията на открито и закрито; затваряне на кина, театри, фитнес зали, школи и други подобни; учениците от 5 до 12 клас ще преминат на дистанционна форма на обучение.

По-строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативния щаб. 

Затягането на мерките се налага, заради повишената заболеваемост и растящият брой на пациентите в лечебните заведения, посочи зам.- директорът на държавната болница д-р Валентин Вълчев след заседанието на щаба. Освен за учениците се въвежда и организация за нетските градини и яслите: 

"Те ще се затварят при болно дете или, член от персонала. Пенсионерските клубове се затварят до 24 март. Читалищата, както и залите ще работят с капацитет до 30%", каза Вълчев, цитиран от БНР.

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини, решиха още от щаба. В момента в COVID отделенията на двете болници в Ямбол  са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта вече достига 330 на 100 000 население. 

Всичките Covid легла в пазарджишката многопрофилна болница са запълнени.

Запълнен е и капацитетът на триажното отделение, обяви директорът на здравното заведение д-р Красимир Темнилов, цитиран от БНР:

"Нямаме как да разкриваме повече, защото ще трябва да влезем в Хирургическия блок. Както знаете, Спешното отделение е единствено на територията на област Пазарджик, с изключение на Панагюрище. Панагюрище е доста отдалечено, така че всичко идва тук".  

Продължава тенденцията за увеличаване на заразените с коронавирус в Пазарджик. За последното денонощие положителните случаи на Covid -19 са малко под 100. Рязко са скочили и повикванията в Спешната помощ, каза директорът на общинския спешен център д-р Благовеста Стоянова:

"Все още се справяме, но вече вървим към ситуацията от ноември. Болниците се понапълниха и е малко по-трудничко. Организираме нещата, приема, здрави сме в момента, работим, всички сме налице. Но какво ще се случи, наистина се усеща тази тенденция за увеличаване на случаите. След насрочена терапия личните лекари са тези, които трябва да проследяват ежедневно пациентите, тези, които трябва да преценят в кой момент пациент трябва да бъде хоспитализиран и да уведомят Спешна помощ, за да помогне с хоспитализирането на пациенти". 

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 3502

при направени 17 193 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така процентът на положителни проби се увеличава - от 17,55% за предишното денонощие до 20,36% днес.

Най-много заразени са открити в София-град - 882. Следват Бургас с 441, Варна с 272 и Пловдив с 217. Няма област без открити нови случаи, като най-малко те са в Търговище - 7, и Разград - 8.

Починалите са 138 за изминалите 24 часа, с което общият брой на жертвите на пандемията се увеличава да 10 902.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас достигна 266 805. Те са установени от 1 778 810 теста.

Активните случаи са 38 385. От тях са хоспитализирани 6 017 души, включително 497 в интензивно отделение.

3403 души с положителен тест за коронавирус са оздравели през последното денонощие. Общият брой на излекуваните у нас е 217 518.

От началото на кампанията у нас общият брой на поставените дози ваксини е 302 151, включително 8 019 за изминалите 24 часа.

По света

Правителството на Република Северна Македония реши от 10 март в страната да бъде въведен полицейски час - забрана за движение на граждани между 22:00 часа и 05:00 часа за срок от две седмици, във връзка с ограничението на разпространението на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на посолството ни в Скопие вътрешният транспорт функционира в намален режим. Обществените заведения работят до 21 часа, с изключение на тези на летищата, бензиностанциите и хотелите, които работят с редовното работно време съгласно закона.

От МВнР припомнят, че за българските граждани няма ограничителни мерки при влизане в Република Северна Македония. Няма ограничение и за транзитно преминаване на всички категории граждани. Всички гранични пунктове в страната са отворени, както и летищата.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Скопие на телефони: +389 2 3246 491; +389 2 3229 444 +389 75 280 013; +389 2 32 29 444; +389 2 32 46 491; +389 75 280 013 или на е-mail: Embassy.Skopje@mfa.bg.

Босна съобщи днес за рекорден дневен брой на смъртните случаи от COVID-19, а столицата й Сараево влиза в локдаун следващия уикенд за първи път от миналия май в опит да се пребори с нарастването на новите случаи, предаде Ройтерс и БТА.

Страната с 3,3 милионна души население, където ваксинацията започна само в сръбския автономен район с руската ваксина Спутник V, съобщи за 1251 нови случая на коронавирусна инфекция и 48 смъртни случая днес.

Сараево, където бяха регистрирани средно по 456 нови случая през изминалата седмица, ще бъде частично затворено следващия уикенд за първи път от близо 10 месеца, тъй като болниците са претоварени, заявиха властите. Само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите ще останат отворени.

Босна, която е потвърдила общо 138 542 случая на COVID-19 и 5345 смъртни случая до днес, е поръчала 2,1 милиона ваксини чрез глобалната схема КОВАКС и от Европейския съюз, но доставките се бавят.

Единствените ваксини, които са пристигнали досега, бяха доставени в Република Сръбска и бяха дарение от Сърбия или купени директно от Русия. В другата автономна област - Мюсюлманско-хърватската федерация, ваксини все още не са получени.

Броят на регистрираните заразени с коронавирус в Гърция през последното денонощие е 3215, показват данните на националната служба за обществено здраве, цитирани от "Катимерини".

Това е нов рекорд за 2021 г. и близо до най-високите стойности на показателя изобщо от началото на пандемията.

През последните 24 часа са направени 60 038 теста, от които положителните са 5,35 процента.

От новите случаи 1572 са в столичната област Атика, а 395 - в Солун.

През денонощието са починали 46 пациенти с COVID-19. Броят на интубираните е 484. 

Сърбия отбеляза нов голям скок в броя на заразените с коронавирус - през последните 24 часа са потвърдени 4576 нови случая при направени 16 816 теста, докато предишното денонощие са регистрирани 4091 случая от 13 596 теста, съобщи сръбската телевизия Нова.

През последното денонощие са регистрирани и 20 смъртни случая от последиците на COVID-19, с 3 повече от предишния ден.

В момента в болници се лекуват 4279 души с коронавирус, от които на респиратор са 189 пациенти, а вчера те са били 176.

От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 494 106 заразени и 4599 смъртни случая. направени са над 3 милиона теста.

След тревожните данни за нарастване на броя на заразените кризисният щаб трябваше да заседава днес, но заседанието беше отложено за четвъртък. Междувременно от болниците пристигат предупреждения и призиви от страна на лекарите мерките срещу вируса да се затегнат, за да се избегне срив на здравната система и препълване на болничните заведения.

Коментари 82
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

82 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 35 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 52 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 4 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 4 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 5 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 5 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш

България Преди 5 часа

Това са първите смъртни случаи на болестта у нас