130

П реговорите за Брекзита между Великобритания и ЕС влязоха в задънена улица. Казва го не друг, а Тереза Мей, британският министър-председател. В писмо до своята Консервативна партия, която е тежко разединена, Мей признава, че в момента всичко е в застой. Обградена е от забранителни линии, които не може да прекрачи. „Брекзит” не бива да бъде нито прекалено мек, нито прекалено твърд, нито пък без споразумение, за да може в крайна сметка да го приемат всички фракции в Консервативната партия. И, разбира се, Европейският съюз, пише Бернд Ригерт в „Дойче веле” (Deutsche Welle).

ЕС никога не е бил подложен на толкова жестока атака

Лондон заплаши да не плати сметката за развода с ЕС

Трета оставка в кабинета на Тереза Мей

Според последното предложение на Мей, между Великобритания и ЕС може да има някаква зона за свободна търговия, но само за стоки. Брюксел обаче не е съгласен. И сред британските граждани едва 11% подкрепят идеята. Тази седмица преговорите ще бъдат подновени. Но представителите на ЕС и главният преговарящ Мишел Барние, както и хората на Доминик Рааб, лондонския министър за „Брекзит”, вече се питат: „А за какво всъщност ще преговаряме?”

„Брекзит” не носи никакви предимства за британците

Защото реални решения не се виждат нито по търговските въпроси, нито за границата между Северна Ирландия и Ирландия. Британското правителство се стреми единствено към някаква обтекаема декларация за бъдещите отношения с ЕС. Брюксел обаче държи двете страни да подпишат съвсем конкретен договор за напускането на Великобритания, който окончателно решава поне такива основни въпроси като валутите, границите и правата на гражданите. Ясно е едно: времето изтича. Защото договорът би трябвало да е готов до края на октомври. А това ще се окаже много трудна задача.

Досегашната тактика, която Лондон използваше в преговорите – едва в най-последния момент да обявява някакви конкретни искания по същество – този път няма да го доведе доникъде. Тереза Мей се опита да омае поотделно Берлин и Париж и така да вбие клин в ЕС, но този опит се провали. Позицията на британците е слаба и става все по-слаба. ЕС има много по-малко за губене, отколкото Великобритания. Притисната до стената, Мей все повече създаде паниката на Острова. Зове хората да се запасяват с храни и лекарства и с далечен прицел да внуши, че за всичко е виновен ЕС, който не проявявал достатъчно гъвкавост.

Основният проблем се свежда до това, че „Брекзит” беше извоюван с помощта на една лъжовна кампания и всъщност не носи никакви изгоди на Великобритания – нито в търговията, нито по отношение на имиграцията. Точно обратното. Британските работодатели вече се оплакват, че все по-малко граждани на ЕС искат да работят във Великобритания. А в страната има почти пълна заетост и липсват кадри. Полски камериерки или германски лекари биха били добре дошли. Но „Брекзит” ги възпира. Ето защо идват хора от по-далечни държави.

Привържениците на оставането в ЕС почти отчаяно се борят за втори референдум, за да спрат „Брекзит”. Но референдум няма да има – поне докато начело на правителството е Тереза Мей, която категорично го отхвърля. Не се знае обаче дали министър-председателят наесен ще овладее вътрешнопартийните караници и ще се задържи на поста си. Но пък нейната позиция в момента е толкова неблагодарна, че никой не я иска.

Опозицията ли? Каква опозиция?

Главният защитник на „Брекзит”, политическият шоумен Борис Джонсън, се е оттеглил. Лидерът на опозицията Джереми Корбин някак си не се възползва от изгодната ситуация. Неговата Лейбъристка партия изостава от консерваторите, защото Корбин се замеси в скандал, свързан с предполагаемите му симпатии към палестински терористи. Той освен това е радикален социалист и досега изобщо не е предложил свое виждане за „Брекзит”. Тъй че водачът на лейбъристите просто не може да бъде действителна алтернатива на Тереза Мей.

А оттук насетне? Великобритания продължава като в транс да се плъзга към датата, определена за излизане от ЕС. И в момента няма особена надежда, че някой може да дръпне внезапната спирачка и поне да отложи този злощастен „Брекзит”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@