53

П ървата линия на газопровода „Турски поток“ вече премина в турската ексклузивна икономическа зона в Черно море.

Корабът, който полага тръбите използва уникална технология. „Пионерски дух“ е най-големият строителен кораб, правен някога. Плавателният съд е предназначен за монтаж и демонтаж на тръбопроводи, нефтени и газови платформи. Може да пренася рекордно количество тръби.

"Комерсант": Русия реанимира умален "Южен поток"

Унгария иска нов "Южен поток", ще преговаря с ЕК и България

"Газпром" започна строителството на "Турски поток"

Построен е в Южна Корея и започва да работи през 2016 г. в норвежката акватория на Северно море. Водоизместимостта му при пълен товар е 1 милион тона. А екипажът му е до 571 души.

Дълъг е 477 метра (с крана на носа) и е широк 124 метра. На носа му може да бъде разположен специален кран, наречен „Желязната лейди“, който позволява повдигането на тежест до 48 000 тона, с размери 122 метра на 59 метра. В допълнение има още два крана на кърмата с товароподемност 20 000 тона всеки и няколко по-малки за модули, тежащи до 5000 тона.

Огромните размери на кораба гарантират изключителната му стабилност във водата, като той може да работи без никакво отклонение при вълни с височина до 3,5 метра.

Докато „Пионерски дух“ преминава през вълна се задейства специална система за компенсация на движението, която елиминира отклоненията и сътресенията напълно. Това прави плавателният съд изключително подходящ за работа в бурни води, каквито са тези на Черно море.

Корабът започна полагането на тръбите на подводната отсечка на „Турски поток“ през юни 2017 г.

Първоначално тръбите бяха предназначени за газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине през България, но бе изоставен през 2014 г. след въвеждането на европейските санкции срещу Русия. Сега по случай пресичането на границата на турската акватория, всяка тръба има надпис на руски и на турски.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@