3

П аркирането може да е доста досадно дори и на големи паркинги. Обкалянето и търсенето на място, а и самото манервиране не е лесно за всички. Затова компанията Stanley Robotics е създала робот, който да може автоматично да паркира всякакви автомобили, съобщава MIT Technology Review.

Японски хотел "уволни" половината си роботи

През август т.г. роботът Stan ще заработи експериментално на летище "Гетуик". Пасажерите ще могат да го използват, като оставят автомобилите си в специална зона.

Роботите влизат в ежедневието през 2019 г.

Google създаде роботи, които разпознават обекти с допир

След това ще могат да викат робота чрез терминал наблизо. Stan ще пристигне, ще повдигне колата и ще я пренесе до паркинга наблизо. Клиентът не дава ключовете на никого и ще е по-спокоен за автомобила си. При използването на терминала, пасажерите въвеждат и данните за полетите си. Така Stan ще знае кога даденият клиент пристига и ще връща автомобила му в същата зона.

Идеята на компанията и летището е семпла. Ако роботите се грижат за паркирането, това ще спести време на пасажерите. Освен това позволява автомобилите да се подреждат близо един до друг, без да се оставя място за отваряне на вратите.

По този начин летището може значително да увеличи паркоместата без да променя нищо в паркинга. В момента "Гетуик" разполага с 6000 паркоместа, но ако всички те се използват от роботите, то тогава капацитетът на същия паркинг ще достигне 8500 места.

Изкуствен интелект ще ни помага да се влюбим

Японци направиха робот-строител

Тестът на "Гетуик" ще продължи 3 месеца. След това ще има анализиране на резултатите, които ще покажат какви ще са следващите стъпки в развитието и бъдещето на Stan.

Disney разработва роботи-супергерои

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@