8

Т емата за равнопоставеността е особено сложна и деликатна в ИТ индустрията. Компаниите често са обвинявани, че пренебрегват или недоспускат служители от определен пол или раса да достигат дадени позиции. Затова повечето от тях отговориха с квоти, но това създава друг проблем - не се назначават квалифицирани служители, защото не отговарят на тези квоти.

Бивши служителки съдят Google за дискримация

ЕС ограничава фирмите да следят служителите си

Бившият служител на Google Арн Уилбърг сега съди компанията с твърдението, че тя го е уволнила след като се е възпротивил на практиката да не се назначават бели мъже или азиатци на определени позиции. Уилбърг се е занимавал с откриването на потенциални кандидати за служители в Google. Той е работил 9 години в компанията преди да бъде уволнен.

"Google има неопровержими практики, които са писмени и постоянно се прилагат и систематично дискриминират белите и азиатските мъже кандидати за работа в полза на латино или афроамерикнци иили жени", пише Уилбърг в своя съдебен иск.

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Шефът на Google: Тероризмът има за цел да ни раздели

Google обаче вижда нещата по друг начин. "Ние имаме ясна политика да назначаваме кандидати на базата на техните умения, не идентичност. Същевременно не се извиняваме, че се опитваме да намерим разнообразни квалифициани кандидати, защото това ни помага да назначаваме най-добрите хора, да подобряваме културата си и да създаваме по-добри продукти", коментира говорител на компанията и допълва, че фирмата ще се защитава твърдо в съда.

Това не е първото подобно обвинение срещу Google. Миналата година друг вече бивш служител на компанията, Джеймс Дамор, беше уволнен заради отворено писмо, в което също обвини Google в дискриминация срещу белите мъже. Писмото доведе до голям скандал в компанията с огромен отзвук. През януари т.г. Дамор също заведе дело срещу Google заради действията на компанията и това, че го е уволнила заради изказването на своето критично мнение.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Бивши служителки на Google също съдят компанията за дискриминация заради по-малко възможности за развитие и по-ниски заплати. Така в опитите си да угоди на всички, Google сякаш предизвиква повече проблеми и недоволство, отколкото очаква.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@