4

Т ри бивши служителки на Google са завели дело срещу интернет компанията с обвинение в дискриминация, съобщава БиБиСи. Служителките твърдят, че Google плаща по-малки заплати на жените и предоставя по-малко възможности за развитие.

ЕС ограничава фирмите да следят служителите си

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Освен това Google е наясно с проблема, но не прави усилия да го реши, казват бившите служителки. Искът идва на фона на започнало разследване от американския Департамент по труда, който проверява заплащането на служителите в Google след обвинения, че то не е равнопоставено между мъжете и жените.

Google Maps скоро ще знае повече, отколкото очакваме

Най-честите въпроси, които българите питат Google

"Надявам се, че делото ще накара Google и другите компании да променят практиката си и да възнаграждават всички равноправно", пише Кели Елис, която е една от трите бивши служителки на компанията завели делото.

Искът е заведен в Сан Франциско и казва, че когато има мъж и жена със сравнима квалификация, жената получава по-малка заплата, има по-малко опции за повишение и развитие. Елис казва, че е била назначена в Google през 2010 г. на позиция, която се дава на току-що завършили колеж, въпреки че тя е имала 4 години стаж. Неин колега със сходни умения обаче е бил назначен на по-висока длъжност. Елис твърди, че цялата култура в компанията е полово дискриминираща и затова е напуснала след 4 години работа в Google.

Съдебният иск търси от компанията да плати неизплатени заплати, както и да ѝ бъде наредено да промени политиката си. Той е насочен да покрие всички жени, които са работили в Google в щата Калифорния през последните 4 години.

Шефът на Google: Тероризмът има за цел да ни раздели

Говорител на Google отрича обвиненията. "Работните позиции и повишенията се определят посредством детайлни комисии за назначение и повишение и трябва да преминат няколко нива на преглед, включително проверка, която да гарантира, че решението не е основано на пола на служителя", коментира компанията.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Според официалната статистика на Google около 70% от работниците в компанията са мъже. 75% от позициите в управлението на Google са заети от мъже, както и 80% от позициите с техническа насоченост. Пред лятото Google се забърка в още един скандал, след като служител написа дълго писмо, в което критикува опитите за равнопоставеност между половете в компанията. Служителят беше уволнен, но от тогава дебатът за действията на компанията спрямо служителите ѝ не спира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@