5

Е вропейският съд по правата на човека въведе по-строги ограничения за правото на работодателите на следят служебната комуникация на своите служители. Занапред това ще е възможно само ако служителите са уведомени предварително, съобщава в. New York Times.

Роботи могат да бъдат хаквани, за да нараняват хора

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

Предишното решение позволяваше на компаниите да правят това по свое усмотрение без предупреждение. Това доведе до доста сериозни спорове и дискусии. Сега съдът ревизира решението, за да го направи по-балансирано. Компаниите ще са задължение предварително да информират служителите си за политиката за управление и използване на данни, която прилагат.

Освен това съдът призовава правителствата на страните-членки да въведат мерки, които да защитават хората от злоупотреби. Той се обръща и към компаниите, които да обмислят въвеждане на системи за мониторинг, които да не нарушават личното пространство на служителите.

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Нов вирус за Facebook краде паролите на потребителите

Новото решение практически задължава компаниите да имат не само документ, с който да уведомят служителите, но и ясно описание защо, как и къде те ще бъдат следени и да се обясни как тази информация ще се използва, коментира Стивън Рейвънскрофт от британската адвокатска кантора White & Case.

Съдът отбелязва още, че има само няколко държави в Европа с ясна регулация по въпроса - Австрия, Великобритания, Финландия, Люксембург, Португалия и Словакия. Същевременно, Дания, Франция, Германия, Италия и Швеция имат частична регулация, която позволява следенето от работодателя, но когато искат да прочетат писма, отбелязани от служителя като "лични", то трябва да поискат разрешение от него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@