1

С ветовната антидопингова агенция (WADA_ обяви, че забранява на професионалните спортисти да използват всякакви генномодифициращи лекарства и методи. Забраната влиза в сила от 2018 г.

Революция: Премахнаха наследствена болест от ембрион

Учени записаха видео върху живи ДНК клетки

В това число влиза и методът за редакция на гени CRISPR. Сегашните правила на WADA забраняваха генетично модифицирани клетки и генна терапия, която може да подобри физическото състояние на човек. Новите правила разширяват обхвата на забрана и включват реактиране на гени и промяна на конфигурацията им. WADA казва, че може да разреши определени типове генна терапия единствено, ако това не води до значително подобрение на физическите качества.

Учени съживиха изчезнал вирус чрез ДНК по пощата

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

Агенцията признава обаче, че за момента ще ѝ е трудно да докаже категорично, кога даден спортист е нарушил забраната. Това донякъде се дължи и на факта, че все още повечето такива методи, включително CRISPR, са в доста начална фаза на разработката си. В момента WADA има един тест за генномодифицирани клетки, като работи и по още. Друг метод е създаване на "биологични паспорти", които да се сверяват за резки промени в телата на атлетите.

Лекуват рак с генномодифицирани клетки

За сега забраната е повече с превантивна цел с мисъл за бъдещето. Тя цели да откаже спортистите дори от намеренията им да се опитват да си осигурят нечестно предимство чрез модификация на гени.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@