1

"Мона Лиза" е една от най-известните картини в историята и като такава винаги е източник на вдъхновение. Дори и за биолозите на Института по технологии на Калифорния, които са създали свое копие на картината, но "нарисувано" чрез ДНК молекули, съобщава сайтът на института.

Учени откриха "странен нов свят на светлината"

Учени създадоха компютър, направен от ДНК

За целта те са използвали нов метод, който наричат "ДНК оригами". Той позволява на учените да създават ДНК структури, които могат да се подреждат във всяка пожелана форма и да се сглобяват сами.

Квантовото криптиране с важна стъпка към реализация

Учени записаха видео върху живи ДНК клетки

Чрез ДНК оригами учените смятат, че се отваря нов свят на нанотехнологиите, който позволява създаване на миниатюрни молекулярни устройства и "смарт материи", които могат да се програмират.  Новият метод на учените позволява използването на ДНК оригами за създаване на по-големи структури, които освен това се сглобяват сами.

ДНК портретът на Мона Лиза например е разделен на квадрати. Всеки от тях е около 100-нанометра широк, като представлява сгъната дълга ДНК нишка, която задържа формата си благодарение на множество "скоби", които всъщност са по-къси ДНК нишки.

WADA забранява генномодифицирани спортисти

10 факта за ДНК, които може и да ви изненадат

Следва сглобяването на портрета, което става върху ДНК "платно" подобно на пъзел. Процесът позволява избиране на молекули, които да се прикрепят към "платното" и създават самата "рисунка". Освен това всеки квадрат може да се прикрепи само към правилния ни "съсед" и както пъзел, не може да има грешки.

Учените дори са направили софтуер, който може да взима реални снимки, да ги разделя на квадрати и за определя какви ДНК нишки ще са нужни, за да може кадърът да се пресъздаде чрез този метод. Чрез технологията учените вече са създали и портрет в реални размери на бактерия, както и миниатюрен портрет на петел.

Колко струва най-мощният квантов компютър в света

Технологията им голям потенциал, като все още има много работа по нея. Тя позволява по-добро изучаване на взаимодействието между химикали и биомолекули, създаване на сложни структури и много други възможности.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@