7

К вантовото криптиране е технология, която се смята за непробиваема и ще направи онлайн комуникацията значително по-сигурна. Проблемът е, че е значително по-бавна от сегашните методи за криптиране, което я прави неприложима в ежедневието. Учени от САЩ обаче са намерили решение на проблема, съобщава онлайн изданието Phys.org.

Учени откриха "странен нов свят на светлината"

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

Новият метод на учените позволява създаване и дистрибуция на криптирани кодове със скорост мегабиги в секунда, което е между 5 до 10 пъти по-бързо от сегашните начини за квантово криптиране. Това прави новия подход съизмерим със сегашните онлайн скорости, особено, когато се използват паралелно няколко системи. Учените казват, че в допълнение технологията е защитена от популярните методи за хакерски атаки и дори когато самото оборудване има уязвимост.

Засякоха нови гравитационни вълни от неутронни звезди

Как са се родили гравитационните вълни, за които Айнщайн е знаел 100 г. по-рано

При сегашните методи може да се криптира един бит в един фотон, като се използва слаб лазер. Учените са открили, че могат да променят времето на освобождаване на фотоните, както и тяхната фаза, което им позволява да криптират два бита в един фотон. Към системата е добавен и специален детектор на фотони, който да проследява тези промени. По този начин фотоните на практика получават нови свойства. Промените позволяват почти удвояване на цялостната работа на криптиращата система.

На теория тя е и перфектно сигурна, защото всеки опит за нерегламентиран достъп ще остави следи под формата на грешки, които са лесно забележими. В реалния свят обаче технологията ще трябва да допуска грешки, защото няма как да се гарантира абсолютно перфектна работа на всички устройства в мрежата. Това означава, че все пак изобретателни хакери биха могли да намерят пролуки, макар и да е значително по-трудно.

Учени създадоха компютър, направен от ДНК

Колко струва най-мощният квантов компютър в света

Според учените всички необходими уреди за прилагането на новата технология вече са достъпни в търговските мрежи. Липсват единствено детекторите на единични фотони, които са лесно постижими. Следващата стъпка е усъвършенстването на технологията, включително и за безжичен пренос на данни. Учените казват, че ще могат да съберат цялата система, включително предавател и ресивър в кутия с размерите на стандартен процесор за компютър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@