3

Д жеймс Уотсън и Франсис Крик преди повече от 60 години представят в научна статия двойната спирала на ДНК. Това е дезоксирибонуклеиновата киселина, която отговаря за генетичния ни строеж. Има изключително разнообразни факти за ДНК, а новото видео от канала Top of the tops във Vbox7.com представя най-важните и любопитните, които трябва да знаете.

Устройството на ДНК
Цялата информация, която съставя нашия организъм, се съхранява в нашите ДНК молекули. Въпреки това, киселината е построена от четири "строителни елемента" - нуклеотидните бази аденин, гуанин, тимин и цитозин. ДНК често е сравнявана с програма или рецепта, тъй като съдържа инструкциите, необходими за конструиране на останалите клетъчни компоненти. Генетичните инструкции за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот.

Източник: Thinkstock/Guliver

Еднакви ли сме?
Абсолютно всеки човек на земята споделя 99% от ДНК с всеки друг човек. Обаче има 1%, който е различен и уникален за всеки един индивид на земята. Толкова уникален, колкото пръстовия отпечатък. През 1994 г. Алек Джефрис е отличен с рицарско звание заради важното си откритие. Той успява да разработи техника за профилиране ДНК, чрез която може да се види уникалният 1% на всеки човек. По-късно, полицията използва неговата техника за откриване на истинските престъпници и доказване на роднински връзки.

Източник: Thinkstock/Guliver

Дължината
Известен факт е, че ако свържете всички ДНК молекули от тялото си в една непрекъсната нишка, тя ще стигне от Земята до Слънцето и обратно 600 пъти. Този факт вероятно е верен, тъй като дължината на една нишка може да достигне до 5 сантиметра за веригите в една човешка хромозома. Следователно клетките трябва да "пакетират" ДНК, за да могат да я побират. Сега си представете колко дълга може да бъде една непрекъсната нишка от ДНК.

Източник: ThinkStockPhotos

Родителите и децата
Родителите и децата споделят 99,5% ДНК. Това успява да открие още Алек Джефрис, като наложени една върху друга, неговите рентгенови плаки показват точно каква част от ДНК родителят споделя с детето си. Съществува обаче и една генетична аномалия наречена Генетичен химеризъм, който се характеризира с допълнителен набор от ДНК, което може да докара до проблеми с доказването на реалната роднинска връзка.

И още - колко процента ДНК споделят човекът и шимпанзето? Защо се оказва, че молекулата на ДНК никак не е стабилна и знаехте ли, че хората споделят около 40-50% обща ДНК със зелето? Вижте във видеото горе

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@