Учени: Няма доказани опасни последици от ГМО, а ползите са обещаващи
Източник: Thinkstock/Guliver
102

О ткритията с помощта на генното инженерство в областта на медицината, теориите за произхода на живота, психологията и дори сигурността в бъдеще все повече ще се приемат като част от нормалното и естествено развитие на човечеството. Ако започнем обаче безотговорно да създаваме "подобрени" организими или индивиди, без да спазваме етични и морални норми, последиците може да са катастрофални, коментират в интервю за БТА учени и експерти.

Може ли генното инженерство да реши проблемите с изхранването, болестите и дори тероризма

През XXI в. се увеличава рискът от конфликти и проблеми с хранителната сигурност заради затоплянето на климата. Недостигът на вода и храна най-вече в бедните страни от Юга ще засили миграцията, а климатичните промени "ще повишат непряко риска от конфликти", предупреждават експерти от ООН в доклад от 31 март т.г., цитирани от Франс прес.

Дни по-рано АФП съобщи, че учени и фондации се обединили в световно партньорство с цел да се увеличи с 50 на сто добивът на пшеница до 2034 г., тъй като търсенето й нараства по-бързо от добивите.

"На фона на тези факти ГМО могат да помогнат да се запази човечеството", смята професор доктор на биологическите науки Иван Минков, ръководител на Катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология", функционален декан по науката на Фонд "Научни изследвания" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и ръководител на Геномен изследователски център.

"Досега не са доказани ясни и опасни последици от ГМО, а ползите са многообещаващи. Изумително е защо хората не разбират това.

Когато в магазина я няма не "любимата ни храна", а храната въобще, може би ще се сетим за генното инженерство. Дано да не е много късно", допълва проф. Минков.

С генно инженерство се разработват лекарства и нови методи на терапия дори на заболявания, смятани за най-големия бич на човечеството. Налице е първият "жив лазер" - клетка от човешки бъбрек, която произвежда лазерен лъч, за да активира медикаменти в тялото и да лекува рака отвътре, съобщават "Сайънс дейли" и Би Би Си.

От 2011 г. насам "хората започват да мислят и за лека срещу СПИН като за реална възможност", казва д-р Джон Зая от експертна група, която прави експерименти за лечението с генна терапия. Дори заплахите от тероризъм с експлозиви, замърсяване и токсични химикали могат да бъдат "подушени" от генномодифицирани растения, предава ЮПИ.

"Съвременните учени трябва да са хуманни и отговорни пред творението и Твореца, за да не придобие тяхната дейност античовешко измерение", предупреждава доц. Костадин Нушев, преподавател по Християнска етика в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Може да се появят нови микроорганизми, неконтролируеми мутации, непознати болести, екологични катаклизми. Гените ни може да се изменят безвъзвратно и никой не знае точно какви ще бъдат страничните ефекти от едно генномодифицирано човечество, което заема ролята на природата и на бог-творец", допълва той.

На каква цена можем да запазим ДНК-то си

Към 2016 г. се очаква Европейската комисия да забрани да се внасят и отглеждат генномодифицирани животни, както и да се продават храни от тях. Съвсем легално обаче можем да клонираме домашния си любимец в Европа на цена от близо 63 хиляди британски лири, пише в. "Дейли телеграф".

Някои лаборатории и компании в САЩ от години вече предлагат на пазара и услугата разкодиране на човешки геном.

Допреди десетилетие това щеше да ни струва няколко милиона долара, а към днешна дата само 1000 долара, според американското издание "Нюзуик".

До края на 2014 г. се очаква броят на хората с регистрирани геноми чрез системата на здравеопазването в САЩ да достигне 50 хиляди души и дори да нараства. Великобритания също планира да създаде банка с ДНК на 100 000 души до 2017 г., пише "Нюзуик".

Конгресът на САЩ е приел закон, който забранява на работодателите и здравните застрахователи да използват ДНК данните за дискриминация, но за момента това е единствената превенция за лична неприкосновеност, напомня американското издание.

Източник: Thinkstock/Guliver

Генното инженерство може да навреди на човечеството, а клонирането на хора да предизвика непредполагаеми проблеми

"С репродуктивното клониране, при което се създава генетично копие на съществуващ човешки индивид, ще се намесим в тайната на човешкия живот, който според църквата е свещен и неприкосновен дар от Бога“, казва Костадин Нушев.

Той допълва, че въпреки това някои сектантски организации включат тази идея в  изповядваните от тях идеологии да се създаде "нова раса".

"Клонирането на хора може да предизвика проблеми, за които сега въобще не можем да предположим. Но има много препятствия клоновете да "оживеят" за по-дълго време и засега не е ясно какво би предизвикало масово клониране“, успокоява ни проф. Иван Минков.

"Клонирането на човек обхваща само биологията му. Психиката и всичко, което го прави човек, все още не може да се клонира. Така се получават "близнаци", а това не би трябвало да предизвиква особени морални казуси. От друга страна, развитието на даден организъм се определя освен от генома и от външните условия, което не предполага 100 процента физическо сходство с "оригинала", обяснява той.

Идеята за клонирането е заложена в библейската хипотеза за сътворението, смятат учените

Въпреки че науката отхвърля креационзима като обяснение как се е зародил животът, "генното инженерство пряко потвърждава библейската хипотеза за сътворението, защото в нея е заложена идеята за генетичната информация и наследствеността", по думите на проф. Иван Минков. "Бог създава Ева от реброто на мъжа, което си е чиста проба клониране. В корана също има много подобни текстове по сътворението на живота", обяснява проф. Минков.

"Църквата приветства новите научни открития и новите методи на генна терапия и лечение в областта на съвременната регенеративна медицина, но се обявява против безотговорната употреба на генното инженерство за евгенични цели", казва доц. Нушев.

Той допълва, че особено безпокойство будят възможностите ГМО да се изпозват като биологични и бактериологични оръжия за масово изтребление.

"ГМО биха могли да се прилагат като селективно оръжие - срещу определени растения, насекоми, дори хора. Добрата новина е, че създаването на такъв трансгенен организъм-оръжие е трудно, бавно и скъпо и не издържа конкуренцията например на химическите оръжия - евтини, ефективни и също много селективни", разяснява проф. Иван Минков.

"Сега има толкова много разнообразни методи за изтребление, че генното инженерство изглежда като детска играчка", категоричен е Минков.

Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК