0

У чени от Университета на Колорадо Болдър смятат, че са разгадали мистерията на облаците на Марс. Червената планета няма течна вода на повърхността и не вали, но въпреки това има облаци. Как се образуват те досега беше неизвестно.

Марсианският хеликоптер направи първи тестов полет

НАСА откри "космическо гюле", което лети с над 4 млн. км/ч

Според новите проучвания в основата на облачното покритие на Марс стоят метеоритите, които падат на планетата. Облаците вероятно се образуват от замръзнала прах, която се вдига във въздуха след удар от метеорит, казва Виктория Хартуик, ръководител на научния екип, цитирана от CNET.

Първият космически апарат, напуснал пределите на Слънчевата система

Данните на учените показват, че всеки ден на Марс падат между 2 и 3 тона метеорити, които вдигат голямо количество прах. На Земята често именно около прахта се кондензират водните молекули и това помага за образуването на облаците. Хартуик и екипът ѝ смятат, че подобен процес може да се случва и на Марс.

Това показват и компютърните симулации, които те са провели. С помощта на наличната информация за условията на Марс, те са пробвали различни варианти за образуването на облаците. Опитите показват, че облаците се появяват само, когато към модела се добавят и метеорити.

Обикновено марсианските облаци се образуват на около 30 км. височина. Наличните данни сочат, че те са много по-тънки спрямо земните и разбира се, с различна структура. Затова те не само не образуват дъжд, но най-вероятно няма и гръмотевици.

НАСА получи задача да прати хора на Луната до 5 години

Скафандрите на НАСА провалиха първата женска разходка в космоса

Въпреки това учените казват, че марсианските облаци все пак влияят на климата на планетата. Те водят до промяна на температурата с около 10 граудса по Целзий в района, над който се намират към даден момент. Учените смятат, че с помощта на облаците и повечето познания за тях, постепенно ще могат да научават повече и за миналото на Марс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@