18

М исията Mars 2020, която предвижда изпращането на марсоход от ново поколение на Червената планета, ще направи и още едно историческо постижение. Тя ще е първата, която ще реализира полет в рехавата атмосфера на Марс. Това ще стане възможно благодарение на специалния хеликоптер, който НАСА разработва и ще пътува заедно с марсохода догодина.

НАСА получи задача да прати хора на Луната до 5 години

Скафандрите на НАСА провалиха първата женска разходка в космоса

Въпросният хеликоптер вече е направил първия си тестов полет тук на Земята. Полетът е бил в края на януари т.г., съобщи космическата агенция. Той е част от финалните тестове, които проверяват всеки детайл по хеликоптера и как той ще се справя с условията на Марс.

Изкуствена гравитация може да помага на космонавтите

Преди полета с реалния хеликоптер, учените са използвали негово копие, което има няколко полета за общо 75 минути. Тестовият полет на все още безименния хеликоптер е бил във вакуумна камера в Космическия симулатор на лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния.

"Марсианската атмосфера е само около 1% от плътността на земната. Тук няма къде да отидем на подобно място и затова си го създадохме", коментира МиМи Аунг, един от ръководителите на проекта. Вакуумната камера е симулирала условията на марсианската атмосфера възможно най-близо, включително пропорциите на веществата в нея. След това е симулирана и по-слабата гравитация чрез моторизиран ремък, който да осигурява непрекъснато дърпане на хеликоптера със сила, която да "отслабва" земната гравитация до нивото на марсианското притегляне.

Марсианският хеликоптер на НАСА
Марсианският хеликоптер на НАСА Източник: NASA/JPL-Caltech

Хеликоптерът е летял една минута на 5 см. височина. "Това ни беше предостатъчно, за да съберем нужнидте данни и да се убедим, че всичко по хеликоптера работи и той може автономно да се справя с атмосферата", коментира Теди Цанетос, един от ръководителите на тестовете.

Апаратът е изработен от над 1500 части, като тежи 1,8 кг. По план следващият му самостоятелен полет трябва да е на Марс. Той ще потегли към Червената планета през 2020 г., като трябва да пристигне на нея през февуари 2021 г. Няколко месеца след това ще започне с кратки, 90-секундни тестови полети, а след това ще изследва Марс от високо.

НАСА откри "космическо гюле", което лети с над 4 млн. км/ч

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@