8

Н АСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) ще обсъдят напредъка на общата си програма AIDA, която цели да проучи различните възможности за отклоняване на опасни за Земята астероиди от тяхната траектория. Проектът предвижда и реален тест за отклоняване на астероид през 2021 г.

Сглобиха наследника на „Хъбъл”. Кога ще го изпратим в космоса?

Тогава е планирано към един от двата астероида в двойката Didymos да бъде изпратен космическият апарат DART. Той ще се се удари в по-млакия астероид със скорост от около 23 700 км/ч, като целта на експеримента е да се провери дали подобен удар може да отклони астероид от траекторията му. Апаратът DART е на НАСА и тази част от мисията ще се ръководи от американската космическа агенция.

Как изглежда смъртта на една звезда

57г. от похода на НАСА към огнения Ад на Венера

ЕКА ще изпрати малкия сателит LICIACube, който да проследи момента на удара и да го анализира. След това, през 2024 г., ЕКА ще изпрати и апарата Hera, който да изучи ударения астероид в детайли. Ще се извършат и подробни замервания на обекта, като това ще се случи през 2026 г., когато Hera достигне астероида.

Диаметърът на по-малкия астероид от двойката Didymos е около 160 метра. Това е достатъчно за нанасянето на сериозни поражения, ако подобно тяло се сблъска със Земята. Въпреки това е доста малък спрямо повечето типични астероиди, които могат да достигнат диаметър и до няколко километра.

За да бъде отклонен подобен голям астероид, ще е нужен значително по-силен удар. Целта на учените обаче е първо да проверят дали изобщо подобен подход е реалистичен и приблизително колко сила е нужна за отклоняването на по-малък астероид. Разбира се, освен големината, от значение е и структурата и съставът на астероида, но именно първият тестов удар ще даде много ценна информация на учените, с която да могат да направят по-точни прогнози за повечето различни астероиди.

Ще се потвърди ли единственото доказателство за наличието на тъмна материя

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@