24

У чените може би най-сетне имат идея как биха изглеждали извънземните. И изглежда, че има вероятност те да са шокиращо познати за нас хората, според нова теория на учени от университета в Оксфорд, цитирана от „Лайв Сайънс“ (Live Science).

ВИЖТЕ В СНИМКИ МЪЖЪТ, КОЙТО ДАДЕ ЛУДИ ПАРИ, ЗА ДА ПРИЛИЧА НА ИЗВЪНЗЕМНО

Често човечеството си представя извънземните същества като странни мощни чудовища или сиви хуманоиди, или машини за убиване, приличащи на насекоми. Но

ново изследване на учени от Оксфорд предполага, че те може да приличат на нас много повече, отколкото предполагаме.

Руски космонавти разказват стряскащи истории за космоса

Нова теория: Не срещаме извънземни, защото спят

Проблемът да си представим живота на други светове е, че за съжаление имаме само един пример, от който да тръгнем – нашият собствен свят. Ето защо ние сме склонни да си представяме нещо, което прилича на нас или на нещо друго на Земята, но няма гаранция, че това всъщност е така.

Новото проучване прилага теорията за еволюцията, за да отговори на въпроса как биха изглеждали извънземните. Животът на други планети вероятно е обект на естествен подбор, точно както живота на Земята. Ако това е така, то е много вероятно да има общи неща.

„Основната задача на астробиолозите (хората, които изучават живота в космоса) е да помислят как би изглеждал извънземния живот“, казва Сам Ливайн, изследовател в катедрата по зоология в Оксфорд. „Но предположенията за извънземните са трудни“, отбелязва той.

„Ние имаме само един пример за живот – животът на Земята – от който да тръгнем.

Предишните подходи в областта на астробиологията са до голяма степен механични, като приемат това, което виждаме на Земята, и това, което знаем за химията, геологията и физиката, за да направим предположения за извънземните“, обяснява Ливайн.

Това е една от причините, поради които учените са толкова развълнувани от възможността да намерят живот на други планети например – като предположението, че има извънземен живот в собствената ни слънчева система на Енцелад, спътника на Сатурн. Разглеждането на друга форма на живот би показало дълбок начин на разбиране на самите възможности как възникват живите същества и какво означава самият живот.

„В нашия доклад ние предлагаме алтернативен подход, който е да използваме теорията за еволюцията, за да направим прогнози, които са независими от земните детайли“, казва Ливайн. „Това е полезен подход, тъй като теоретичните предсказания ще се прилагат за извънземни, които живеят на силиций, нямат ДНК и вдишват азот, например“, казва той.

Предполагайки, че извънземните са обект на същия естествен подбор като нас,

учените могат да стигнат и до други изводи. На Земята сложни видове са възникнали в резултат на това, което се нарича главен преход – екстремни събития, които принуждават отделни организми да се превърнат в по-висш, по-сложен организъм.

Какво разказва българската пророчица Ванга за извънземните, чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@