5

Г ермания смята да въведе правила за поведение на автономните коли при неизбежна катастрофа. Подобен дебат върви от доста време сред компаниите и специалистите, като досега нямаше ясен резултат, съобщава онлайн изданието The Register.

Индия забранява автономните автомобили в страната

Миналата седмица германското Федерално министерство на транспорта и дигиталната инфраструктура е обявило въвеждането на правила. Те са определени след доклад и решение на група експерти Те са избрали около 20 правила, които автономните коли трябва да следват, включително и при инциденти и катастрофи.

Норвежци работят по изцяло автономен електрически кораб

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

Защитата на човешкия живот е поставена на първо място. При неизбежна катастрофа, автономният автомобил трябва на първо място да спаси от смърт или наранявания хората въпреки, че е за сметка на увеждане на имущество или други, ако ще коства живота на животни.

Ако катастрофата е неизбежна, автомобилът не трябва да взима решения кой човек да запази на базата на какъвто и да е критерий. Забранено е да се избира един човешки живот пред друг особено на база на възраст, пол, раса, увреждания и др. Колата трябва да третира равно всички.

Дубай пуска умни и автономни полицейски патрулки

Градската полиция в Дубай ще има автономни дронове

Всеки автономен автомобил трябва да има "черна кутия", която записва данните и действията преди катастрофата. По този начин ще се определя кой е управлявал превозното средство към момента на инцидента, кой е виновен и др. Същевременно се въвежда и правило, което позволява на шофьорите да определят колко и каква лична информация за тях се събира от автомобила им. В повечето случаи шофьорите ще се държат отговорни за катастрофата освен, ако не се докаже, че тя е причинена от системен срив или дефект, при което отговорен ще е производителят.

Напълно автономният автомобил на BMW ще е готов през 2021 г.

В Германия има и закон, който задължава зад волана на всяка самоуправляваща се кола във всеки един момент да има човек, който да може да поеме управлението. Страната ще предприема и още стъпки и мерки, за да изчисти правните въпроси какво да се прави, когато автономна кола катастрофира.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@