7

"Няма да разрешим автономните коли в Индия. Категоричен съм", това обяви пред журналисти индийският министър на транспорта Нитин Гадкари, цитиран от онлайн изданието The Times of India.

Правителството няма притеснения за сигурността на този тип автомобили. Причината за решението са притеснения, че технологията ще коства много работни места.

Норвежци работят по изцяло автономен електрически кораб

Автономните коли трупат опит чрез компютърни игри

"Няма да позволим каквато и да е технология, която взима работни места. В държава, в която има безработица, не може да има технологии, които костват още работа за хората", коментира Гадкари. Той допълва, че в момента в страната недостигат поне 22 000 професионални шофьори и правителството работи по програми за обучение. Целта е те да създадат поне 5000 професионални шофьори в рамките на следващите няколко години.

Дубай пуска умни и автономни полицейски патрулки

Градската полиция в Дубай ще има автономни дронове

Новината обаче надали е притеснила особено компаниите, които разработват автономни автомобили, отбелязва онлайн изданието Engadget. Предишни изказвания на лидерите на Google и Uber показват, че Индия не е била особено високо в списъка им с държави, които ще получат автономни коли в близко бъдеще. Причината са лошите пътища и хаотичният трафик в страната. Все пак решението на правителството ще попречи на местната компания Tata Elxsi, която също разработва самоуправляващ се автомобил. Засега обаче тя не е коментирала новината.

Напълно автономният автомобил на BMW ще е готов през 2021 г.

Това е визията на Toyota за градска мобилност през 2030 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@