5

П олицията в Дубай е известна с необикновените си патрулни автомобили. И докато наличието на Bugatti, Ferrari и Lamborghini в автопарка е съвсем нормално, то скоро полицията ще има и още по-нетипични патрулки. На пръв поглед те приличат на малките "Смарт", но са дори още по-малки и в тях няма да се возят полицаи, съобщава онлайн изданието Gulf News.

Дубайската полиция си има Робокоп

Градската полиция в Дубай ще има автономни дронове

Новите патрулни автомобили ще са доста малки, приблизително с размерите на детските коли с акумулатор. Тя ще е снабдена с камери и софтуер, чрез който ще може да анализира поведението на хората по улиците. Тя ще може да сканира и лицата на хората в търсене на издирвани от полицията хора. Колата има и дрон на покрива, който може да се управлява от разстояние от полицията и да се използва за въздушно наблюдение.

ВИЖТЕ КРАСИВИЯ И ЕКЗОТИЧЕН ДУБАЙ

Недостижим лукс за 24 000 долара на вечер в "Бурж Ал Араб"

В оборудването на колата има GPS, лазерен скенер, термална камера. Освен лица, може да сканира и регистрационните номера на автомобилите. Системата може да разпознава и подозрителни обекти и да следи движението им. Макар робопатрулката да може да работи изцяло самостоятелно, във всеки един момент тя може да се управлява от разстояние от полицията като дрона.

Автомобилът е дело на сингапурската компания OTSAW Digital, а моделът на колата е O-R3, като тя го представя като робот-охрана за градска среда. Полицията на Дубай се надява, че самото присъствие на колата в даден район ще бъде достатъчно да откаже потенциалните извършители на престъпления. Дубай ще стане първият град в света, който използва O-R3 в реална среда. Първите подобни патрулки ще тръгнат в популярните туристически райони на Дубай до края на тази година.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@