29

Е дна от амбициозните мечти на хора като Илон Мъск е един ден Марс да бъде обитаема планета. И то не обитаема в сложни и затворени комплекси, а с атмосфера като тази на Земята. Самият Мъск е казвал преди няколко години, че обмисля подобни идеи. Според ново проучване на учени на НАСА обаче, това не е възможно, съобщава сп. Nature.

Как "втората луна" създаде НАСА преди 60 години

Невероятно: откриха вода в течно състояние на Марс

Учените казват, че на Марс има само водни изпарения и въглероден диоксид в достатъчни количества, за да могат да предизвикат парников ефект, който да затопли планетата. Но дори и това не е достатъчно за осезаемо затопляне на Червената планета до степен да се създадат условия за живот подобен на този на Земята.

Унищожила ли е неволно НАСА данни за живот на Марс

Астероидите в Слънчевата система имат един произход

Липсват други газове, които да спомогнат за парниковия ефект, казва Брус Жакоски, ръководител на проучването. Освен това атмосферното налягане на Марс е по-малко от 1% спрямо земното, което също е нужно, за да може да се вдигнат температурите достатъчно, за да се задържи водата на Марс в стабилно течно състояние.

"Повечето от въглеродния диоксид не е достъпен и не може да бъде мобилизиран. В резултат, Марс не може да бъде преобразен с настоящите технологии", заключва Жакоски. Анализът показва, че дори и при оптимални условия и използване на въглеродния диоксид, това ще затопли планетата само на 5% от крайната цел.

Източниците на въглероден диоксид на Марс и приносът им към атмосферното налягане
Източниците на въглероден диоксид на Марс и приносът им към атмосферното налягане Източник: NASA Goddard Space Flight Center

Учените са проверили и алтернативни методи за затопляне на планетата. Например да се спре процесът на загуба на атмосфера и тя да се възстанови по естествен път чрез геоложки процеси. Това обаче ще отнеме 10 млн. години, само за да се удвои сегашното "количество" атмосфера на Марс.

Друг разглеждан вариант е "внос" на парникови газове чрез пренасочване на комети и астероиди към Марс. Ще бъдат нужни "много хиляди" такива космически тела и това прави идеята непрактична. Затова учените са категорични, че в момента човечеството не разполага с технологии да преобрази Марс и такива планове трябва да останат за много далечното бъдеще.

НАСА снима сняг на Марс

Няма да повярвате, че тези 5 места са на нашата планета

Разбира се, това не означава, че всякакви възможности за живот на Червената планета са изгубени. За сега обаче те ще трябва да бъдат най-вече като от оригиналния филм "Зов за завръщане" - капсулирани бази и разходки навън само със скафандри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@