3

П одобно на Земята, Марс също има снежни зими. НАСА засне заснежени марсиански хълмове чрез апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), които показват интересна зимна картина от Червената планета.

TRAPPIST-1 се оказа твърде стара, за да има живот

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Снегът на Марс е по-различен по състав от този на Земята. Той съдържа на-вече т.нар. сух лед, или замразен въглероден диоксид.

Няма да повярвате, че тези 5 места са на нашата планета

Когато пролетта наближи и Слънцето започне да осветява марсианския сняг, това води до пропукване на леда и освобождава газ вътре в дюните. Заедно с него на повърхността излиза и тъмен плясък, който създава красивите гледки от снимката. Кадърът е направен на 21-ви май т.г. в Северното полукълбо на Марс.

Междувременно, учени от Канада и САЩ обявиха, че са открили нови индикации, че на Марс някога може да е имало живот. Те са намерили повишено съдържание на цинк и германий в няколко района на Марс, съобщава БТА. Тези вещества са признаци за кратери и са използвани за обитаване от различни бактерии и примитивни организми. Ако, такива е имало на Марс, следи от тях би трябвало да могат да се намерят именно в районите с повишено съдържание на тези вещества.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@