7

Г игантската пясъчна буря на Марс вече е обхванала цялата планета, съобщи НАСА. Бурята, която бушува на Червената планета от началото на месеца, се сгъстява все повече и е една от най-силните наблюдавани досега, обяви космическата агенция.

Марсианската буря достигна рекорди по мащаб и сила

Гигантска пясъчна буря се развихря на Марс

Съдбата на маросхода Opportunity засега продължава да е неизвестна. Апаратът е в спящ режим, за да съхранява възможно най-много енергия и не отговаря на сигналите от Земята. Той разчита на слънчеви панели, които да зареждат батериите и да осигуряват енергия за отоплителната система. Опасението на учените е, че поради недостатъчната слънчева светлина Opportunity може да не се отоплява и да замръзне.

НАСА откри евентуални форми на живот на Марс

Марсоходът Curiousity празнува 2000 дни на Марс

Междувременно, от другата страна на планетата, се намира марсоходът Curiosity. Той не е застрашен от бурята, защото използва ядрено гориво. Минимален е рискът и за инструментите на марсохода. Единственото опасение на учените е, че пясъкът може да замърси обективите на неговите камери и че намалената светлина изисква те по-дълго време да са активни, за да се направят снимките. Когато не се използват, камерите са насочени надолу, за да се намали количеството пясък, което може да попадне на тях.

Снимка от марсохода Curiosity, която показва разликите в нивото на слънчевата светлина спрямо преди бурята да започне (вляво) и когато тя е в разгара си на 17-ти юни 2018 г.
Снимка от марсохода Curiosity, която показва разликите в нивото на слънчевата светлина спрямо преди бурята да започне (вляво) и когато тя е в разгара си на 17-ти юни 2018 г. Източник: NASA/JPL-Caltech

Астрономите използват Curiosity заедно с няколкото космически апарата, които са в орбита около Марс, за да изучават бурята в детайли. През последната седмица нивото на прах в района на марсохода се е увеличило повече от два пъти. Маранята, която учените наричат tau вече със стойност над 8,0, което е най-високото ниво откакто Curiosity е на Марс. Нивото на tau при Opportunity за последно е измерено преди той да спре да комуникира и е било 11 - толкова гъсто, че повече не може да се правят точни измервания.

Как ще изглежда животът на Марс

Прототипът на европейския марсоход е готов за тестове

Пясъчните бури са често явление на Марс, но обикновено са с по-малък мащаб и по-краткотрайни. Учените за сега нямат идея защо тази буря расте толкова много. Тя може да продължи и с месеци, което дава възможност на Curiosity да я изучи в детайли.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@