6

Intel обяви, че е създала нов тип чип по модела на човешкия мозък. Чипът използва невроморфичен компютърен модел, който все още не е проверен. Целта на чипа е именно да провери дали този метод е приложим в реалността и дали ще може да се използва от изкуствен интелект в бъдеще.

Intel пусна най-новите си и мощни процесори

Мъск: Изкуственият интелект ще е най-вероятната причина за Третата световна война

Чипът има кодовото име Loihi и имитира начина на работа на мозъка. Той може да се учи как да работи на базата на информация и обратна връзка, която получава от заобикалящата го среда. По този начин чипът става по-умен с течение на времето, може да се самообучава и работи по доста по-енергийноефективен начин.

Intel представи най-мощния си 18-ядрен процесор

Intel иска да води изкуствения интелект към добро за хората

Loihi има 1024 изкуствени неврона, които позволяват използването на общо 130 000 симулирани неврона с общо 130 млн. връзки между тях. Звучи впечатляващо, но е все още далеч по-малко от 80-те млрд. неврона на човешкия мозък.

Връзката между невроните също е симулирана като тази на човешкия мозък. Работата на всеки неврон на Loihi влияе на тези около него. Всеки неврон може да комуникира с хиляди други неврони, а структурата е изцяло асинрхонна.

Всичко това на теория трябва да позволи на Loihi да работи с 1000 пъти по-малко енергия, Освен това всяко ядро може да се адаптира и препрограмира по време на работа, което дава по-голяма свобода и повече възможности за обучение. Intel споделя, че чипът няма да е подходящ за всички видове изкуствен интелект, а само за някои методи на машинно обучение.

BMW Group, Intel и Mobileye ще въведат безпилотното шофиране до 2021 г.

Компанията планира да сподели дизайна с университети и научни институции през първата половина на следващата година. Те ще могат да тестват архитектурата спрямо своите разработки и да проверят дали тя е приложима и може да се използва за ускоряване на развитието на изкуствения интелект.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@