10

Intel представи най-мощния си процесор за крайни потребители досега. Чипът се казва Core i9-7980XE и има 18 ядра, каот направи своя дебют по време на изложението Computex, съобщава онлайн изданието Engadget.

Процесорът дава началото на нова гама на Intel, която е е известна като X-Series. Цената на чипа ще е около 2000 долара, което го поставя в категорията на най-заможните потребители. Това е нишов продукт, чиято цел е да се възползва от максимума на възможностите на сегашните технологии. Той е насочен към най-запалените геймъри и професионалистите, като дизайнери и създатели на анимации, графики, видео.

Откриха дупка в сигурността на бизнес процесорите на Intel

Intel иска да води изкуствения интелект към добро за хората

Чипът може да се справя с няколко тежки задачи наведнъж. Той е първият процесор за крайни потребители на Intel, който предлага над 1 терафлоп производителност. Тактовата честота на процесора е 3.3GHz, но благодарение на технологията Turbo Boost може да достигне и 4.5GHz в пиковите моменти.

BMW Group, Intel и Mobileye ще въведат безпилотното шофиране до 2021 г.

И макар подобен мощен и скъп процесор да изглежда безсмислен, според Intel това далеч не е така. Компанията казва, че когато миналата година е представила своя 10-ядрен модел, е била изненадана от голямото търсене. Тя допълва, че предният модел е бил по-скоро експеримент. Той обаче е показал, че сегментът на ентусиастите е доста голям и гладен за максимална производителност. Затова се появява този модел, който обаче ще има версии 10, 12, 14 и 16 ядра, които ще са по-евтини. 10-ядреният модел ще струва 999 долара. В X-Series ще има и процесори core i5 и i7 с 4, 6 и 8 ядра и част от техно9логиите на i9.

Intel е разработила и нова система за течно охлаждане, която е съвместима с всички нови процесори. Разбира се, ентусиастите могат да използват и алтернативни системи за течно охлаждане, но както може да се очаква, Intel препоръчва своята.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@