7

З аконът на Мур гласи, че на всеки две години броят на транзисторите в един чип се удвоява. Това е базата, върху която ИТ индустрията се развива вече десетилетия, но спазването на това правило става все по-сложно. Причината е, че в сегашния си вид, чиповете достигат пика на своето развитие и технически става много по-трудно да се удвоява броят на транзисторите. Американската Агенция за развитие на нови технологии в армията (DARPA) иска да промени това с нов план, съобщават MIT Technology Review и GovernmentCIO Media.

Intel потвърди, че ще предлага собствени видеокарти

AMD представи 32-ядрения процесор Threadripper 2

Агенцията дава началото на нова 5-годишна инициатива, която нарича ERI (Electronics Resurgence Initiative). Планът включва 1,5 млрд. долара за инвестиране в проекти, които да „преоткрият” и осъвременят разработката и производството на чипове и хардуер. Целта е както да се създадат нови технологии, така и производствени процеси, които да са бързи, ефективни и с ниски разходи.

Новите процесори на Intel са защитени от Meltdown/Spectre

Google наближава "квантовото превъзходство" с нов чип

ERI е 4-кратно увеличение на средния годишен бюджет на DARPA за хардуерни проекти. Агенцията вече е избрала някои проекти, които да финансира. Един от тях например иска да ускори значително времето за разработка на нова процесорна архитектура.

В момента това отнема години, а проектът, цели да го направи в рамките на ден. Това ще е възможно чрез автоматизиране на голяма част от процеса с помощта на машинно обучение и допълнителни технологии.

Intel създаде 49-кюбитов квантов процесор

Intel създаде 17-кюбитов квантов чип

„Това ще е нещо като свеобразно крафтово варене на бира, но вместо това ще създаваме електроника”, коментира Уилям Чапел, ръководител на отдела на DARPA, към който е ERI. Една от идеите е чрез новите технологии да се даде възможност дори на хора без много голям опит да могат да създават чипове и да се вдъхновят по-малките компании без много ресурси, че имат възможности за развитие редом с големите играчи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@