5

Intel представи най-големият чип за квантови компютри досега. Той съдържа 17 кюбита и е предвиден за тестове с платформата на QuTech, съобщава компанията.

Intel създаде чип по модела на човешкия мозък

Чипът има нов тип архитектура, която намалява влиянието на радиовълните върху него, както и подобрява отвеждането на топлината. Променена е и схемата на интерконекторите, което позволява увеличаване с между 10 и 100 пъти на количеството сигнали, които чипът може да получава и изпраща в сравнение със силициевите си еквиваленти.

Intel пусна най-новите си и мощни процесори

Мъск: Изкуственият интелект ще е най-вероятната причина за Третата световна война

IBM също има 17-кюбитов чип, който компанията представи през май т.г., който се явява директен конкурент на разработката на Intel. Разликата в чипа на Intel е, че той използва суперпроводими кюбити, както и още един вид кюбити, които наподобяват единичен електрон, който играе ролята на транзистор.

Освен това Intel и QuTech работят по цялостната архитектура на квантовия компютър на бъдещето, както и необходимия за него софтуер. Квантовите компютри ще се нуждаят от изцяло различен софтуер, който не е съвместим със сегашните.

Intel представи най-мощния си 18-ядрен процесор

Intel иска да води изкуствения интелект към добро за хората

Макар двете компании да са далеч от напълно завършен квантов компютър, те отбелязват напредък в работата. QuTech вече има симулатор за квантови алгоритми, а Intel усъвършенства производството на квантови чипове. Двете фирми работят заедно по проекта от 2015 г. Новият тестов чип ще им позволи да подобрят и прецизират работата на квантовите системи, както и да намалят грешките при изчисленията. Това трябва да отвори вратата и за следващото ниво на развитие, коментират от Intel.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@