5

Н овите процесори на Intel ще са защитени от уязимостите Meltdown и Spectre, обяви изпълнителният директор Браян Крзанич в блога на компанията. За целта процесорите са с промена хардуерна архитектура, която ще предпазва от две от версиите на Meltdown и Spectre.

Google откри още проблеми с процесори на Intel, AMD и ARM

Новите процесори на Intel ще са защитени от пробиви

Ще са нужни и софтуерни "кръпки" за уязвимости от варианта Spectre 1. Освен това новите чипове ще имат и допълнителни защити. "Може да си ги представите като защитни стени, които са издигнати между приложенията и отделните нива на достъп, за да се направят препятствия за хакерите", пише Крзанич.

Процесорите на AMD също имат пропуски в сигурността

Microsoft спря дефектен ъпдейт за процесорите на Intel

Първите чипове, които ще имат тези защити са Xeon Scalable с кодовото име Casade Lake и осмото поколение на процесорите от серията Core. Те ще бъдат пуснати на пазара през втората половина на тази година.

Крзанич не споменава дали новите промени и защити ще се отразят на производителността на процесорите. Вместо това той казва, че компанията се грижи за това новите продукти да предлагат подобренията в производителността, които хората очакват. "Нашата цел не е просто да предлагаме нан-добрата производителност, но и най-добрата сигурна производителност", пише Крзанич. Той допълва, че ще има още много работа и това не е еднократен процес.

Intel призова да се спрат ъпдейтите за Meltdown/Spectre

Той допълва, че проблемите със софтуерните ъпдейти по-рано тази година вече са решени и всички засегнати процесори, които Intel е пуснала през последните 5 години, вече са "на 100% защитени".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@