2

Д ълги години Intel разработва най-вече процесори, чипсети, памет и други компютърни компоненти. Компанията никога досега не е имала самостоятелна видеокарта. Вместо това тя се беше насочила към т.нар. видеоконтролери, които са вградени в чипсета. През 2020 г. това ще се промени и Intel ще пусне първата си самостоятелна видеокарта, съобщи компанията, цитирана от PC World.

AMD представи 32-ядрения процесор Threadripper 2

Лаптопите ще издържат до 28 часа на батерия, смята Intel

Компанията не дава много подробности за плановете си, но загатва, че първите модели ще са насочени към геймърите и големите дейта центрове. Новината всъщност не е голяма изненада.

Новите процесори на Intel са защитени от Meltdown/Spectre

Google наближава "квантовото превъзходство" с нов чип

През есента на миналата година Intel привлече Ража Кодури, който беше ръководител на звеното за видеокарти на AMD. Той е един от уважаваните експерти в сферата и преминаването към Intel беше сигнал, че компанията има по-амбициозни планове от видеоконтролерите.

С новите си продукти, Intel ще стане още по-голям конкурент както на AMD, така и на Nvidia. Според анализатора Раян Шраут, това няма да стане чак толкова лесно.

Intel създаде 49-кюбитов квантов процесор

Intel създаде 17-кюбитов квантов чип

Двете компании имат доста голям опит, а за Intel това ще е само началото в самостоятелните видеокарти. Изданието припомня, че през 2009 г. Intel пак имаше планове за самостоятелна видеокарта, но в крайна сметка се появи само една версия за дейта центрове.

Този път Intel изглежда доста по-твърдо решена да постигне целта си. Две години обаче е доста време и може отново да промени плановете.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@