Когато Мъск греши, всички се смеят
Източник: netinfo
14

К огато Стив Джобс почина през 2011 г., мнозина анализатори, коментатори и представители на бизнеса заявиха, че светът е загубил най-големия си визионер. През последните няколко години Илон Мъск сякаш успешно зае мястото му с още по-смели идеи и голяма амбиция, която изглежда(ше) непоклатима. Сега обаче позициите на Мъск са разклатени, а проблемите и скандалите около него са повече от положителните новини.

Мъск: Това е най-трудната и болезнена година за мен

Двуличието на Илон Мъск, който ще направи Tesla частна с пари от Саудитска Арабия

Мъск е в ситуация, в която надали си е представял, че ще бъде - затрупан от скандали с най-различни хора, неочаквано сложни и продължителни проблеми в работата, претоварване, стрес и разследван от регулатор. Всичко това на фона на нескритото задоволство на доста голям брой негови конкуренти, но и дори анализатори, медии и потребители.

Инвеститори притискат Мъск да се извини за скандалите

Мъск си го заслужава, казват повечето му критици. Той прекара последните няколко години в обявяването на гръмки обещания, амбициозни срокове и беше неизбежно, че всичко това ще го застигне. Тази година точно това се случи.

В края на миналата седмица той обяви в интервю за в. The New York Times, че това е най-тежката му година и е преуморен. "Ако знаете някой, който може да се справи по-добре, моля ви кажете ми. Той може да вземе поста веднага", казва Мъск. От една страна това звучи като послание тип "аз съм най-добрият". Но на фона на интервюто, в което казва още, че прекарва с дни във фабриката на Tesla, стресиран е толкова много, че взима приспивателни и не може да види дори децата си, подобно изказване не звучи като хвалба, а като зов за помощ.

Проблемите на Tesla продължават и се задълбочават. Той се принуди публично да уверява инвеститорите на Tesla, че компанията няма да фалира след като се появиха слухове, че тя е спряла да плаща на доставчиците си.

Междувременно влезе в полемика и с Ариана Хъфингтън. Тя публикува отворено писмо до Мъск в своя сайт Thrive Global, в което му казва, че в момента Мъск "демонстрира изключително остарял, антинаучен и ужасно неефективен начин да се използва човешката енергия". Тя го съветва да спи повече и да си почива повече. Така ще може да работи по-ефективно и ще върши повече за по-малко време.

Мъск обяви тайландски спасител за педофил

Вижте миниподводницата на Илон Мъск за децата в Тайланд

Мъск обаче не последва нито нейния съвет, нито съвета на борда на директорите на Tesla да намали времето, което прекарва в Twitter и да не се кара толкова много с потребителите в микроблога. Вместо това, в 2:30 сутринта месно време Мъск отговори на Хъфинтън в Twitter: "Ford и Tesla са единствените две американски автомобилни компании, които са избегнали банкрут. Точно се прибрах от фабриката. Мислиш си, че това е опция. Не е."

Естествено, реакцията му отново провокира вълна от критики и коментари. Показателно е и колко много цитати от Twitter има за Мъск. Той сякаш живее в социалната мрежа или най-малкото тя е неговото бягство от работата и стреса.

Атака след атака

Редно е да се спомене, че в момента Мъск трябва да се бори и с доста хора, които се опитват да си извлекат ползи от проблемите му. От една страна това са всички продавачи "на късо" на акциите на TEsla - битка, която Мъск води от години и не особено успешно. След това са и някои известни личности. Писмото на Хъфингтън например може действително да показва загриженост за Мъск, но може би трябваше да му е изпратено лично, а не да е публично и само да привлича още повече внимание към проблемите му... и разбира се към самата Хъфингтън.

Първите инвеститори на Безос са родителите му, които той прави милиардери

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

Певицата Азалия Банкс прави същото. Именно тя публикува миналата седмица информация в социалните мрежи, че Мъск не е бил осигурил парите за изваждането на Tesla от борсата, както първоначално обяви той публично. Това провокира началото на официално разследване от американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). Най-вероятно е и сред причините за раздялата между Мъск и приятелката му Граймс - събитие, което обикаля "лайфстайл" блоговете и изданията през последните няколко дни. Междувременно Банкс продължава да пуска коментари към Мъск, които видимо просто търсят внимание.

Инвеститори вече съдят Tesla, заради изказването на Мъск, че парите са осигурени, без това да е така. SEC също може да наложи сериозни глоби на Мъск или да му забрани да работи за публична компания за определен период от време.

Проблемите продължават и с производството на Model 3. Tesla се нуждаеше от месеци, за да достигне първоначално планирания обем на производството. Според анализаторите от Needham & CO, все повече хора, които са дали депозит за автомобила, вече са разочаровани от чакането и искат парите си обратно. Tesla отказва това твърдение и казва, че все още получава повече нови заявки и депозити отколкото откази за Model 3.

Болезненото бъдеще

В интервюто си за New York Times Мъск споделя, че според него "най-лошото от гледна точка на персонална болка предстои". Това означава, че самият той не се чувства никак добре, далеч е от веселяшките си и амбициозни дни и не очаква особено подобрение скоро. Добрата новина за него е, че поне за сега, SpaceX изглежда работи добре и успешно. Ако и този проект на Мъск започне да изпитва трудности обаче, то това вече може да дойде прекалено на психиката и здравето му.

Съветите на Безос за добър живот и справяне с критиката

Късметлийските ботуши на Безос "приземиха" ракета

За сега изглежда, че единственото сигурно нещо е, че стресът за Мъск ще продължи. От една страна той наистина сам се постави в тази ситуация, захващайки се с прекалено много и прекалено амбициозни проекти, които имат големи очаквания. Освен това правенето на бизнес и визионерството обикновено са доста труден баланс. Джобс успя да го постигне, но той се концентрира само върху една компания и конкретна дейност. Освен това успя да изгради много доверен екип. Днес този екип, начело с Тим Кук, успешно движи Apple напред.

Междувременно почти никой не знае имената на вторите и третите хора в Tesla и SpaceX. И двете компании се свързват само и единствено с името на Мъск. Липсата на втори човек в Tesla, който да поеме част от отговорностите и натоварването от Мъск, също е показателно. Ако проблемите продължат, а Мъск не намери достатъчно доверени хора, то неговият срив може да стане още по-сериозен, за щастие на критиците и продавачите "на късо".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 11 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 51 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 51 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове