15

В началото на месеца Илон Мъск хвърли поредната бомба. Умишлено стоях настрани от темата, за да се натрупа повече яснота около фразата „финансирането е осигурено”.

Е, вече е ясно от къде ще дойдат нужните милиарди, за да може Tesla да бъде изтеглена от фондовата борса при цена от $420 долара за акция, каквито са намеренията на Илон Мъск. А парите ще дойдат от най-големия му враг – петролната промишленост.

През годините Мъск многократно е заявявал, че петролните гиганти правят всичко възможно, за да унищожат неговата компания, която предлага алтернатива за бъдещето. Но сега, явно, петролните долари не са толкова мръсни.

След като цяла седмица имаше затишие, като изключим новината, че федералните власти в САЩ разследват туита на Мъск като начин да вдигане цените на акциите, сега самият Мъск разкри откъде ще набави нужните му средства за финансиране на сделката: Саудитска Арабия, страната с най-голям добив на нефт в света. По-интересното е, че преговорите с фонда текат повече от две години.

Кое е интересното? Интересното е това, че пред света Tesla бе представена като алтернатива на конвенционалните автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, които допринасят за трайните климатични промени. Всеки път, когато Мъск представя нов продукт (без значение дали говорим за автомобил или за соларни панели), той неизменно изтъква факта, че помага за световния преход към възобновяеми енергийни източници.

И не е нужно да се връщаме много назад, за да се сблъскаме с поредната нападка срещу злата нефтодобивна промишленост.

В имейл от юни, свързан със саботажа на Мартин Трип срещу Tesla, Мъск пише, че ”има дълъг списък от организации, които искат Tesla да умре.” Тук се включва и нефтената промишленост.

„Нефтените и газовите компании, най-богатата индустрия в света – те не харесват идеята Tesla да развива слънчевата енергия и електрическите автомобили. Не искам да преувеличавам, но слухът е, че тези компании понякога не са особено мили.”

Сега, след като Мъск обяви за водените от него преговори със Саудитска Арабия в продължение на две години става ясно, че този имейл е бил написан много преди най-дълбокия джоб от нефтени долари да е поискал да финансира, а не да унищожи компанията му. Нещо повече, последната среща между представители на арабския фонд и Мъск се е състояла на 31 юли, след която той решава да завърши гръмовния си туит с фразата „финансирането осигурено”.

Накрая Илон обявява, че за свалянето на Tesla от борсата няма да са нужни въпросните $70 млрд., тиражирани от пресата, а само парите за обезщетение на част от настоящите инвеститори, които няма да са съгласни компанията да стане частна.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Пред този кемпер няма граници

Руснак натрупал 1353 акта за 3,5 години

Volkswagen се забърка в нов скандал, използва канцерогенен материал

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@