Facebook ще се бори с фалшивите новини в България
Източник: ЕПА/БГНЕС
15

Facebook планира значително да разшири броя на модератори, които да помагат за преглеждането на съдържанието в социалната мрежа и спазването на правилата. Това включва и назначаване на модератори и в България, обяви в София Ник Рен, който е ръководител на партньорствата с медии на Facebook за Европа, Близкия Изток и Африка.

Създаде ли GDPR косвена цензура с ограниченията си

За какво да внимаваме при новите правила за личните данни

Общо Facebook планира да назначи около 20 0000 модератори още тази година в целия свят. Компанията ще подбира местни хора, които са запознати с типичните начини на мислене, похвати, методи на изказване и др. за дадената държава. Всеки човек може да кандидатства за работа като модератор, като свободните позиции ще се обявяват в сайта на Facebook. Одобрените кандидати ще преминават специални обучения.

Зукърбърг в ЕП: Извинявам се, не направихме достатъчно

Facebook пак променя как ще избира новините в профилите

Освен това във Facebook ще сключи партньорства и с медии, които да проверяват фактите и достоверността на новините. За целта медиите трябва да са одобрени от Poynter Institute, който е основният партньор на Facebook за тази цел. Тези медии ще могат да използват както системите на Facebook, които да им дават публикации, за които има подозрения, че нещо не е коректно, така и сами да преценяват каква информация да проверяват.

Всичко това ще е само част от мерките на Facebook за борба с фалшивите новини. Рен казва още, че компанията иска значително да ускори пускането на тези мерки и до края на годината те да влязат в сила във възможно най-много държави. Всяка държава ще получава новите мерки, когато всичко е готово за нея и може да заработи пълноценно веднага, а не постепенно, допълва Рен.

Предстои и допитване до българските потребители на Facebook за това какво е доверието, което имат към медиите, които публикуват информация в социалната мрежа. Отзивите ще се взимат предвид в позиционирането на публикациите, но няма да единствен критерий. Подобни допитвания вече са започнали в Америка и за в бъдеще ще се изпълняват и в други страни.

Хората ще решават съдбата на медиите във Facebook

Facebook намалява новините и фирменото съдържание

За момента няма конкретни данни за сериозни проблеми в България по отношение на разпространението на фалшиви новини във Facebook, казва Рен на въпрос на Vesti.bg. Той обаче допълва, че това не означава, че няма проблем и той може просто все още да не е открит. Целта на новите мерки е да помогне за справянето с фалшивите новини като цяло и да повиши качеството на информацията.

"Вярно е, че се забавихме с действията си", казва Рен по отношение на проблемите покрай News Feed (Потока от новини в профилите на потребителите). Сега обаче Facebook планира да навакса изоставането. Компанията иска да помогне на възможно най-много нейни потребители да повишат своята дигитална грамотност.

През тази година Facebook направи няколко големи промени в начина на работа на алгоритъма на News Feed. Те вече дават резултат. 99% от видеоклиповете, които са терористична пропаганда, вече се премахват автоматизирано от системата преди да ги види и един човек, казва Рен.

Средно потребителите могат да имат между 1000 и 15 000 публикации на ден в News Feed. Невъзможно е всички те да бъдат видени от потребителя и именно затова News Feed разчита на множество допълнителни критерии, за да избира какви и кои публикации да показва. Сред тези критерии са и детайли от поведението на потребителя, например дали коментира често или само споделя линкове. Дали предпочита видео или снимки и др.

ЕС с нови закони за защита на личните данни след скандала с Facebook

Зукърбърг се извини пред Сената на САЩ

С новите промени News Feed вече ще затегне критериите и за публикациите с новини. Те трябва да идват от доверени източници, т.е. медии или блогове, които се ползват с доверието не само на своите "фенове", но и на останалите потребители. Освен това публикациите трябва да са коректни и информативни. Акцент ще се постави и над местното съдържание и новини. Досегашните проучвания показват, че 80% от потребителите искат да виждат повече местни новини и публикации.

Facebook ще затегне контрола и над т.нар. clickbait или подвеждащи, гръмки или просто некоректни заглавия. И тук има няколко критерия, които ще се наблюдават и при нарушаването на някой от тях, ще се прави проверка на публикацията. Ако бъде открито нарушение, въпросната публикация няма да се трие, но ще се намалява нейното разпространение с поне 80%, а нейният създател ще получи предупреждение. Ако продължи да не спазва правилата на Facebook, публикациите му ще бъдат ограничавани допълнително, като има и възможност да бъде изгонен напълно от платформата. Ще има и процедура за обжалване, в случай, че дадена медия смята, че е санкционирана неправилно.

Facebook планира още и да даде повече информация на потребителите за медиите. Постепенно към публикациите ще има допълнителен бутон за информация. Той ще показва информация за медията, други сходни публикации, дори и информация за автора. Част от информацията ще се взима от Wikipedia. Компанията смята, че по този начин потребителите по-лесно ще могат да си създават мнение за публикациите и доколкото медията е доверена или не. За малки сайтове и блогове тази мярка също ще важи, като ще е нужно да имат информация за тях на друго място освен в собствените си сайтове, например Wikipedia.

Facebook продължава да губи от най-важната си аудитория

Променя се и начинът на директна борба с фалшивите новини. Миналата година за потребителите на САЩ Facebook добави иконка на червен флаг, че дадената новина е оспорвана и може да е фалшива. "Това обаче накара хората да четат историята още повече", казва Рен. Затова сега се въвежда друг метод - към заподозрените за фалшиви новини ще се добавя каре под тях с сходни публикации по същата тема в други медии, включително и публикации с директно оборване на фалшивата новина с факти.

Facebook се надява тези системи да заработят и в някои страни в Източна Европа още тази година. "Ние не искаме да сме арбитърът на истината. Затова искаме да работим с доверени и доказани професионалисти в журналистиката и медиите, които да ни помагат", казва още Рен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 31 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 36 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха