2

Ако се занимавате с бизнес през 2016 г., няма как да пренебрегнете онлайн маркетинга – имате или сайт, или страница във „Фейсбук”, или реклами в търсещите машини, или банери в „АБВ”.

Да правиш бизнес в днешно време е преди всичко въпрос на правилна маркетингова стратегия. А всяка грешка се наказва от пазара.

Ако една фирма успее да достигне потребителите си и да наложи продуктите и услугите си онлайн, тя има всички шансове да реализира добри продажби.

Кои са най-често допусканите грешки при онлайн маркетинга изяснява Христо Христов, изпълнителен директор на „Нетинфо”.

Първата грешка, която трябва да избегнете, е да не идентифицирате своята аудитория. Вие трябва да знаете кой е вашият перфектен купувач. Могат да бъдат няколко различни типа. Трябва да имате онлайн маркетинг стратегия за всеки един от тях.

Източник: Vbox7

Втората грешка е изобщо да нямате стратегия. Много често развиваме тактики и техники, различни методи и способи, но всъщност това, което ни липсва глобалната картина.

Третата грешка е да забравите за мобилните устройства. Ако нямата мобилна страница или приложение, губите сигурно половината от поробителите, които се интересуват от вашия продукт.

Източник: Vbox7

Четвъртата грешка е да пренебрегнете оптимизацията в търсещите машини. Да си кажете, че това е нещо от миналото. А не е така. В голяма част от сайтовете на „Нетинфо” трафикът от търсещи машини все още надвишава този от социални мрежи. В някои случаи разликата е в пъти.

Източник: Vbox7

Петата грешка, от която трябва да бягате, е да не правите оптимизации на кампаниите си. Т.е., пускате една кампания, чакате да видите какво ще се случи и чак при следващата кампания променяте нещо. Това е остаряло мислене. Всяка кампания, която имате онлайн, трябва да сте готови да я променяте, да пробвате различни идеи, да я насочвате към различни аудитории.

Шестата много често срещана грешка е да използвате всяка една от социалните мрежи в Интернет. Очевидно има социални мрежи, които не са релевантни за България.

Източник: Vbox7

Седмата грешка е да плащате за последователи в социалните мрежи. Това беше на мода преди около 3-4 години. Купуваха се групи във „Фейсбук”, трафик оттам, последователи и т.н. Това вече няма смисъл. Има смисъл да „буствате” постовете, но не и да плащате за последователи.

Източник: Vbox7

Осмата грешка е да правите т. нар. „линк билдинг” (link building) по неправилен начин. Преди време имаше услуги, при които срещу заплащане линкът се слагаше в стотици хиляди сайтове. Но от търсачката Google отдавна са усъвършенствали алгоритъма си, така че тези услуги сега са напълно безполезни.

Деветата и често фатална за бизнеса грешка е да се пренебрегне маркетингът на съдържанието (content marketing). Няма как, без допълнително съдържание, да правите маркетинг на своя продукт по най-добрия начин. Обвържете своето послание с най-различни типове съдържание, като например видео, за да достигнете до вашата аудитория.

Грешка номер десет е да очаквате огромни резултати за много кратко време. Нещата не стават лесно. Дигиталният маркетинг отнема време. Трябва да оптимизирате кампаниите си, сайта си, да сте адекватни в мобилните си услуги. Мислете дългосрочно и направете стратегията си по такъв начин, че тя да работи и след три години.