6

П ътувам към Базел по време на първия от четирите „мейджъра” за годината. Джокович спечели рекордната осма титла в Мелбърн, изоставайки вече на две след Надал и на три след Маестрото. Сърбинът няма спиране на австралийска земя, но Роджър Федерер си остава най-добрият (според мен), пример за милиони по света. Затова ентусиазмът ми е повече от разбираем, кацайки в родния град на Федерер, в който той има 10 победи в тенис турнира.

Но аз кацам на швейцарска земя по друг повод. Той е първият плъг-ин хибрид на Opel (и първи компактен плъг-ин кросоувър от Германия).

Зад волана на Opel Grandland X Hybrid4

Интересното на летището в Базел е изходът от него, където стигаш до три коридора, на всеки от които има табела: Швейцария, Франция, Германия. Именно това е символиката, коя е накарала организаторите да предпочетат града на Фед за динамичната премиера на Opel Grandland X Hybrid4, предлагащ най-доброто от задвижването на три двигателя.

3 е по-добре от 1. Уверявам се (за пореден път) в това, след като тествах плъг-ин хибрида Opel Grandland X, разчитащ на 1,6-литров турбо бензинов двигател с 200 к.с. и два електромотора с по 81 и 83 kW (отпред и отзад), които осигуряват системна мощност от 300 к.с.
3 е по-добре от 1. Уверявам се (за пореден път) в това, след като тествах плъг-ин хибрида Opel Grandland X, разчитащ на 1,6-литров турбо бензинов двигател с 200 к.с. и два електромотора с по 81 и 83 kW (отпред и отзад), които осигуряват системна мощност от 300 к.с. Източник: Vesti.bg

След като представи първия си електромобил (е-Corsa), сега наред е първият плъг-ин хибрид, с който продължава изпълнението на плана PACE!. Двата модела са първите по рода си, които ще допринесат за електрификацията на цялата моделна гама на Opel до 2024 г.

В какво се крие успехът на формулата плъг-ин? Той се основава на проучвания, които казват, че около 80% от дневните пътувания в Германия (а и по-голямата част от света) са на разстояние под 50 км.

Skoda Kamiq пасва точно по мярка (тест драйв)

Тестваме най-продавания модел в средния клас на планетата: VW Passat

Това означава, че собствениците на Grandland X Hybrid4 биха могли (на теория) да пътуват без да отделят никакви вредни емисии в атмосферата, тъй като моделът може да измине до 59 км (WLTP) само на ток. За целта обаче трябва да зареждат автомобила си поне (а най-добре у дома и в офиса) веднъж дневно.

Разположената под задните седалки литиево-йонна батерия с капацитет 13,2 kWh се зарежда за около 2 часа на 7,4kW wallbox. Резултатът е, че с нея може да се измине до 59 км (WLTP) само на ток.
Разположената под задните седалки литиево-йонна батерия с капацитет 13,2 kWh се зарежда за около 2 часа на 7,4kW wallbox. Резултатът е, че с нея може да се измине до 59 км (WLTP) само на ток. Източник: Opel

Времето за зареждане зависи от вида на използваното зарядно устройство. В допълнение към кабела за зареждане от домакинската електрическа мрежа, който се предлага серийно с автомобила, Opel предлага и устройства за бързо зареждане на обществени станции и от стенни зарядни модули wallbox в домашни условия. Така например, от wallbox модул със 7,4 кВт акумулаторната батерията с капацитет 13,2 kWh се зарежда изцяло за около 2 часа.

Моделът предлага четири режима на задвижване: Electric (с функция e-Save за запазване на енергията в батерията за желан от вас момент), Hybrid, All-Wheel Drive и Sport (AWD с електрическа задна ос).
Моделът предлага четири режима на задвижване: “Electric” (с функция “e-Save” за запазване на енергията в батерията за желан от вас момент), “Hybrid”, “All-Wheel Drive” и “Sport” (AWD с електрическа задна ос). Източник: Opel

Хибридният Grandland X изпъква с атрактивните син и червен цвят, които могат да се разчупят с черен преден капак, колонки, прагове, капаци на страничните огледала и таван. Най-привлекателно автомобилът изглежда отстрани, като за това допринася обратната С-колона и рязко спускащата се назад линия на покрива. Тя е акцентирана чрез хромирана лайстна на прозорците и хромирани релси на покрива. Тези два детайла се съчетават успешно със страничния ръб през вратите, за да се получи изключително спортен и същевременно елегантен профил.

За да се улесни процесът на зареждане, моделът може да се възползва и от специалните решения и услуги за електромобили, предлагани от Free2Move Services. Офертата включва карта за зареждане, която дава достъп до повече от 85 000 зарядни станции на територията на Европа.
За да се улесни процесът на зареждане, моделът може да се възползва и от специалните решения и услуги за електромобили, предлагани от Free2Move Services. Офертата включва карта за зареждане, която дава достъп до повече от 85 000 зарядни станции на територията на Европа. Източник: Vesti.bg

Но акцентът тук си остава задвижването. А то е изградено въз основа на най-съвременните хибридни технологии. На първо място това е 1,6-литровият турбо бензинов двигател с мощност 200 к.с. Предният електромотор (81 kWh) е свързан с електрифицирана 8-степенна автоматична трансмисия, докато задният електромотор (83 kWh) заедно с инвертора и диференциала са вградени в електрозадвижвания заден мост. Този втори електромотор превръща Grandland X Hybrid4 в автомобил с постоянно задвижване на четирите колела, нещо, което се цени много в България, за останалата част от Европа ще има и версия само с предно.

Lexus RX: японска трактовка на определението луксозен (тест драйв)

Роди се звезда: тестваме новото Peugeot 208

Сумарната мощност на тази система възлиза на 300 к.с. (докато батерията е пълна), а въртящият момент е цели 520 Нм. Тези параметри гарантират едно много сериозно ускорение от 6,1 сек до 100 км/ч, но по-важното е, че средният разход на гориво възлиза на 1,4 – 1,3 л/100 км (но при задължително поне едно зареждане на ден).

Източник: Opel

Четири са режимите на задвижване: Electric”, “Hybrid”, “AWD” и “Sport”. Така например, изборът на хибриден режим позволява на автомобила автоматично да избере най-ефективния си начин на задвижване с възможност за преминаване към изцяло електрически режим на движение в града. Тук интересна функция е „e-Save”, която позволява да съхраните заряда на батерията (ако се пътува от близко населено място до големия град) за движение в централните части на големите градове, тъй като в сила за почват да влизат все повече рестрикции за автомобилите с ДВГ именно в най-натоварените и мръсни зони на градовете. От друга страна изборът на режим AWD на включва колелата на  електрифицирания заден мост, осигурявайки максимална тяга и стабилно сцепление на всички видове пътища и настилки.

Изглежда красиво, но в края на януари това бяха много редки гледки в Германия и Швейцария.
Изглежда красиво, но в края на януари това бяха много редки гледки в Германия и Швейцария. Източник: Opel

Проблемът е, че аз нямах възможността да тествам модела на различни пътни настилки. Причината за това се крие във факта, че изминалият януари бе най-топлият досега, като средната температура в Европа е била по-висока с 3 градуса спрямо януари 2019 г. Казвам това, защото се предполага, че когато си в Швейцария или Германия (по-точно в планината Шварцвалд) по това време на годината, снегът трябва да е в изобилие, но вместо него температурата бе над 10 градуса. Фотографите на Opel казаха, че са намерили малко сняг в най-високите части на планината за своите нужди, но иначе отишлите да карат ски се разхождаха леко унили под яркото януарско слънце.

Моделът е оборудван с всички характерни системи за активна безопасност. Тук ще маркирам само услугата OpelConnect, която включва лайв навигация с информация за трафика в реално време и актуални цени на горивата, както и пряка връзка с Пътна помощ и e-Call.
Моделът е оборудван с всички характерни системи за активна безопасност. Тук ще маркирам само услугата OpelConnect, която включва „лайв” навигация с информация за трафика в реално време и актуални цени на горивата, както и пряка връзка с Пътна помощ и e-Call. Източник: Opel

Хибридният Grandland X се чувства чудесно на магистралата. Аеродинамичните шумове са неутрализирани чудесно, но за сметка на това шумът от работата на ДВГ-то се чува отчетливо. Стане ли дума за Opel, то AGR седалките винаги са акцент в изложението ми, тъй като обгръщат тялото и неутрализират умората на дълъг път. Ергономията е на ниво, но приборното табло изглежда малко постно в автомобил за 90 000 лв. Макар монтирана под задните седалки, батерията изяжда 24 л от товарното пространство (490 спрямо 514 л при стандартния модел).

В типичния за Opel стил, в Grandland X PHEV може да разчитате на пълна свързаност с последното поколение, съвместими с Android Auto и CarPlay системи IntelliLink, както и на асистента за свързаност и услуги Opel OnStar, включващ Wi-Fi Hotspot.

Източник: Opel

Разходката ми в Шварцвалд ме убеди, че Grandland X Hybrid 4 се справя завидно добре и в завоите. Накланянето на каросерията се усеща, което е и очаквано, но далеч по-впечатляващи тук са 520-те нютон метра въртящ момент. Те гарантират сериозна тяга, която е добре балансирана към работата на 8-степенната автоматична трансмисия, селекторът за която е взет от Peugeot (а това не беше нужно).

Ford Focus ST: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест драйв)

Тестваме най-продавания модел на Renault

Характерна за този тип автомобили е режимът за „принудителна рекуперация” на енергия. Спирачният момент на електрогенератора е толкова висок, че при нормално движение въобще не е необходимо използването на спирачния педал за намаляване на скоростта до пълно спиране. Така се възстановява повече енергия, за да се удължи пробега само на ток.

Аз не успях да карам много на ток, тъй като по-голямата част от маршрута ни (около 240 км) бе извън града, но в края на пътуването върнах автомобила при среден разход 5,7 л/100 км. Извън града запасът на ток се изчерпва много бързо, но въпреки това този разход е повече от добър. Големият проблем е, че у нас няма субсидии за „зелени” автомобили, а ценана на Hybrid4 цапочва от 90 270, докато на версията само с предно от 80 бона.

Технически характеристики:

Opel Grandland X Hybrid4

Размери

Дължина, мм: 4477

Широчина, мм: 1906

Височина, мм: 1609

Междуосие, мм: 2675

Собствено тегло, кг: n/a

Двигател

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с.: 200

Електромотори

Мощност, Kw: 81 (преден) и 83 (заден)

Батерия, kWh: 13,2

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 235

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,1

Среден разход, л/100 км: 1,4 – 1,3

Вредни емисии СО2, г/км: 32 - 29

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 90 270

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 19 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков